Egyre bővülnek teendőink a kertünkben. Betakarítunk és vetünk, gyomlálunk és kaszálunk, ültetünk és palántázunk, permetezünk, füvet nyírunk és mulcsozunk, kordont építünk és kacsolunk, kötözünk és magot fogunk.

Megpihenni munka után a kertben

Július talán az egyik legnehezebb hónap a kertben: a másodvetések még folynak – én ilyenkor vetem a káposztafélék egy részét, az idén először pótolom nyári vetéssel az igen ritka petrezselymet, de dughagyma is került a földbe –, sőt a júniusi magokból kelt palántákat is gondozni kell.

A tavasszal, nyár elején ültetett növények pedig javában teremnek, bár még nincs annyi paradicsom vagy paprika, netán uborka, hogy télire is eltegyük, de a hónap végén ez az idő is eljön. Most a málna szüretelése tart, de indul az őszibarack és a hónap végével a szilva szedése is. A korai barackból alig akad a fán, a később érők viszont nem fagytak el.

Szilvából alig lesz néhány kiló, szintén a fagyoknak lett áldozata. A málna szépen te­­rem, már a tavaszi átültetésű tövek is hozogatnak bogyókat. Esszük a répát, a fóliában terem az uborka, paprika, paradicsom. A napokban vetettem el az újabb uborkaágyást, fölé kordont építettünk, amire futhat. Ezek a növények általában egészen a fagyokig teremnek, míg a korábban palántáltakat addigra elviszi valami nyavalya. Lassan szedhetőek a tökfélék is.

Most palántálom a karalábét, kelbimbót és a brokkolit is, utób­biak télen is szedhetők. Jócskán kell kapálni, sarlózni, de állataink megelégedésére szolgál, hogy sok gyomot, füvet ehetnek.

Kacsáink is meghálálták a gondoskodást a napokban, a négy kotló kacsa közül kikelt az első fészekalj: 10 tojásból 7 apró madár fejlődik rohamosan az ólban. Összesen nagyjából 50 tojáson ülnek még állataink, egészen az ősz elejéig várhatók újabb és újabb kelések. Disznóink meg annak örülnek, hogy megkezdődött a permetezések ellenére is férgesedő almák potyogása. Hetente egy-egy vödörrel jön össze ebből a csemegéből.

Permetezni is muszáj, ami elkerülhetetlen ebben a párás melegben: eddig sikerült is elhárítani a nagyobb bajt, a krumpli és a paradicsom is fitoftóramentes. Azért akad egy kis levélbetegség, de ezt rezes és más permetezéssel kordában tudtuk tartani. Kivéve 5-6 burgonyatövet, melyek egyik napról a másikra beszáradtak. Valamelyik vírus vitte el, de már fel is szedtük alóluk a termést, konyhánk így jutott újkrumplihoz.

Permetezni kellett a cseresznye-, alma- és körtefákat is. Ezeket a levélbetegségek, a molyok ellen, illetve a szomszéd birsfáin megjelent tűzelhalás miatt kezeltük.

Az idén az egyik fiam hét-nyolc féle dísztököt vetett: mostanra akad, amelyik 3-4 méteres szárat eresztett. Külön állványzatot készítettünk, azon lóg az ehető kolbásztök és mindenféle más kisebb-nagyobb, ráncosabb, színesebb dísztök is. Nem mellékesen kellemes árnyékot adnak, így gyakorta telepszünk alá kicsit megpihenni és gyönyörködni a munkánk eredményében.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.