Metszés előtti tudnivalók

A termőrészek a gyümölcsfák legértékesebb ­részei. Ismeretük nélkül a metszésükhöz nem célszerű hozzákezdeni, mert tájékozatlanságunkkal a fát a legértékesebb részeitől foszthatjuk meg.

GazdanetTegdes László2021. 02. 06. szombat2021. 02. 06.

Kép: mezőgazdaság földművelés szőlő metszés rügy tavasz 2009 03 23 Fotó: Kállai Márton

Metszés előtti tudnivalók
mezőgazdaság földművelés szőlő metszés rügy tavasz 2009 03 23 Fotó: Kállai Márton

Rövid (10 cm hosszúságig) termővesszők

Dárda: 2-5 cm hosszú. Csúcsán fejlett átmeneti vagy termőrügy, oldalán fejletlen rügyek találhatók. Az alma és a körte jellemző rövid termőrésze.

Gyűrűs dárda: 1 cm hosszú dárda, melyen a levelek, illetve a csomók sűrűn állnak, a szárrészei gyűrűsek.

Dárdás termőgally: a sima termőnyársból fejlődik, a végén átmeneti vagy termőrügy van. Oldalrügyeiből legtöbb esetben dár­dák és átmeneti rügyek fejlődnek.

Sima termőnyárs: 5-10 cm hosszú, átmeneti vagy termőrügyben záródó termővessző. Oldalrügyei fejletlenek. E termővessző-alakulás az almára és a körtére jellemző. A többi almástermésűnél ilyen termőképlet nem található.

Tövises termőnyárs: olyan rövid termővessző, amely sok hasonlóságot mutat a sima termőnyárssal, illetve a dárdával, de csúcsa hegyes, tövisben végződik. Egyes körtefajtákra (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes) jellemző termőrész.

Tövises termőnyárson képződött szilvatermés. Fotó: Tegdes László

Vegyes rügyes termőnyárs (törpe vessző): 8-10 cm hosszú, csúcsrügye zömmel hajtásrügyben zárul, a nyárs oldalán felváltva virág- és hajtásrügyek találhatók. Ha a csúcsrügy hajtásrügyben zárul, 3-5 évig életképesek, nem száradnak le. Elsősorban a kajszi, a szilva, a pirosribiszke és a köszméte termőrészei.

Termőbog (termőkalács): általában úgy keletkezik, hogy a virágzat tengelye a szerves anyagok felhalmozódása folytán megvastagszik, húsos állományúvá válik. A termőbogon jól láthatók a gyümölcskocsányok tapadási helyei. Ha a gyümölcs korán hullik le, a termőbog kisebb, fejletlenebb lesz; ha több gyümölcs fejlődik ki rajta, jobban megvastagszik, húsosabb termőbog fejlődik ki.

A termőbogon kialakulhatnak virágrügyek, dárdák, sima termőnyársak. A termőbog fajtánként különböző nagyságú. Kora szerint lehet egy-, két- és többéves. Az egy- és kétéves bogok a legértékesebbek, a 4-5 évesek legyengülnek, rajtuk virágrügyek már nem alakulnak ki.

Bokrétás termőnyárs meggyen. Fotó: Tegdes László

Bokrétás termőnyárs: rövid szártagú termővessző, melynek csúcsi részén egy jól fejlett hajtásrügy körül három vagy ennél több virágrügy található. Cseresznyére, meggyre, mandulára jellemző termővessző, de az őszibarackon és a kajszin is előfordul.

Ezek is érdekelhetnek