Mi kerül most ünnepekkor a bejglibe?

Az idén megtermett mák jó minőségű, ám az idei diótermesztés nehézségeiről egész évben írtunk.

GazdanetO. Horváth György2021. 12. 08. szerda2021. 12. 08.

Kép: Bejgli 2014.10.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Mi kerül most ünnepekkor a bejglibe?
Bejgli 2014.10.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Jó volt az idei máktermés, azon kevés növény közé tartozik e kicsi ágazat, melyet az időjárás nem sújtott. Magyarországon körülbelül 9000 hektáron termelték, ennek csaknem kétharmada ipari, bő egyharmada étkezési mák. E növényt azonban csak szigorú szabályok mellett lehet termesz­teni.

Az 500 négyzetméternél kisebb területen saját felhasználásra történő termesztést nem kell bejelenteni. A hangsúly a saját felhasználáson és az étkezési minőségen van, ugyanis az értékesítésre szánt mákültetvényt 500 négyzetméter alatti méret esetén is be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A nagyobb területeken a kormányhivatal évente egyszer ellenőrzést végez.

A termesztés során ugyanis sok előírást kell betartani, például azt, hogy kizárólag fémzárolt vetőmagot szabad használni. A termesztőnek minden különleges esetet, így különösen a zöld tok megkarcolását, a tokok károsítását, lopását köteles a rendőrségnek jelenteni. El kell számolni a keletkezett tokkal, szalmával: ez átvételre felajánlható az ipari mákot termesztőnek, vagy égetéssel, talajba forgatással legkésőbb november 30-ig meg kell semmisíteni.

Az idén megtermett mák jó minőségű, de honnan tudja a háziasszony, hogy milyet is vesz? Ma már szinte csak előrecsomagolva árulnak mákot. A jó mák jellegzetes illatú, nem dohos, nem érezni avas szagot. Ugyanez a helyzet az ízével is. Az avasodás az öreg mákra jellemző, a friss legalább egy évig nem avasodik, feltéve, ha őrlés nélkül és hidegen tárolták. Az őrölt mák még a mélyfagyasztóban is képes megavasodni.

A karácsonyi ételek másik alapvető tölteléke a dió. A diótermesztés nehézségeiről egész évben beszámolt a Szabad Föld. Most a végeredményt is látjuk: a dióbél ára egy év alatt 10-12 százalékkal nőtt. A termés kisebb, mintegy 10-12 ezer tonna gyűlt össze a 9 ezer hektárnyi ültetvényről – főleg a dióburok-fúrólégy terjedő kártétele miatt –, de az aszály sem segített. Ezért kevesebb a dió, nőtt az ára, a piacon 4 ezer forint körül mozog a dióbél kilója.

Ezek is érdekelhetnek