Minden tizedik őstermelővel volt baj

Véget ért a hazai élelmiszer-biztonsági hatóság ellenőrzése, mely az őstermelőket vette célba.

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 17. hétfő2017. 07. 17.
Minden tizedik őstermelővel volt baj

Elsősorban az eper árusító őstermelők körében végzett fokozott ellenőrzést a nagybani piacokon a NÉBIH. Három alatt 135 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és  helyszíni intézkedés 12 esetben történt. Az ellenőrzések során összesen 2692 kg szamóca, továbbá 1085 kg egyéb zöldség és gyümölcs értékesítését tiltotta meg a hatóság. A legtöbbször a forgalmazás azonnali beszüntetését, egy esetben pedig az őstermelői igazolvány visszatartását rendelték el a sokféle szabálytalanság miatt: olyan személy is értékesített őstermelőként, aki nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, azaz a vásárlók tudatos megtévesztése is a vád ellene, ami már rendőrségi ügy is lehet.

Gyakori hogy olyan árut is értékesítettek, kínáltak, melyre nem jogosította fel őket az őstermelői igazolvány. Tipikus hiányosság volt, hogy az árusok elmulasztották az őstermelői igazolványszámuk kötelező feltüntetését.

A NÉBIH a szabálytalanul értékesítő őstermelőkkel szemben közigazgatási hatósági eljárást indít, melynek következményeként – a jogsértés súlyától függően – 2 hónaptól 2 évig terjedő időtartamra bevonható a jogsértő személy mezőgazdasági őstermelői igazolványa. A hatóság tapasztalatai szerint az őstermelők nincsenek kellő mértékig tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal és kötelezettségekkel, különösen az egy-két éve bevezetett új előírásokat nem ismerik, illetve nem tartják be.

Ezek is érdekelhetnek