Most érdemes földet venni

Október 21-ig lehet vételi ajánlatot tenni az állam által meghirdetett 9600 hektárra. Az agrártárca szerint azokat a három hektárnál kisebb, illetve 3–10 hektár közötti földdarabokat adják el internetes módon, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy az állam hasznosítani tudja.

GazdanetO. Horváth György2020. 09. 28. hétfő2020. 09. 28.

Kép: Szántóverseny Sárbogárd mezőgazdaság mezögazdaság földmüvelés földművelés foldmuveles traktor szantas szántás munka a szántóföldeken 2014.08.30. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Most érdemes földet venni
Szántóverseny Sárbogárd mezőgazdaság mezögazdaság földmüvelés földművelés foldmuveles traktor szantas szántás munka a szántóföldeken 2014.08.30. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

E hét elejétől lehet arra a mintegy 1400 földterületre vételi ajánlatot benyújtani, amelyre nincs szüksége az államnak, illetve művelése gazdaságtalan lenne. Ezek mérete 3–10 hektár között változik, összesített területe 7300 hektár.

Továbbá 4800 parcella – összesen 2300 hektár – is eladó, ezek mérete három hektár alatti. A föld­értékesítési program meglehetősen szabad teret enged, ugyanis e földeket bárki megveheti, nem kell földműves minősítéssel rendelkeznie.

Ezt a nemrégiben módosított jogszabály azért engedi meg, mert a cél az osztatlan közös tulajdonok gyors felszámolása.

A pályázás egyszerű, az ügyfélkapus regisztrációt követően licitálni sem kell, csak az adott földterületet megnevezni és az árajánlatot elektronikus úton megtenni. Az egy hektárnál kisebb területek értékbecslését az állam fizeti. Az értékesítésre meghirdetett földek listája a www.nfk.gov.hu és a www.kormany.hu internetes oldalon érhető el, továbbá a települések önkormányzatainak honlapján is közzéteszik.

Ezek is érdekelhetnek