Nehéz helyzetben van a mezőgazdasági szakkönyvkiadás

Február könyvhónap, mégpedig a mezőgazdasági könyveké. A rendezvény 1998 óta legnagyobb seregszemléje a magyar agrárszakkönyv- és szaklap kiadásnak. Sehol Európában nincs ilyen jellegű könyvmustra. Nálunk igen, s amióta az uniós jog érvényesül itthon, igen nehéz a helyzet.

Gazdanet2012. 01. 31. kedd2012. 01. 31.

Kép: Lelkes Lajos kiadóvezető mezőgazda kiadó 2011 02 03 Fotó: Kállai Márton

Nehéz helyzetben van a mezőgazdasági szakkönyvkiadás
Lelkes Lajos kiadóvezető mezőgazda kiadó 2011 02 03 Fotó: Kállai Márton

Fazekas Sándor megnyitójában hangsúlyozta: a szakkönyvek a megújulás elengedhetetlen kellékei, ugyanakkor az agrárszakkönyv- és szaklapkiadás speciális és nehéz helyzetben van. 2012-től a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet fogja össze a tárca szaklap- és szakkönyvkiadását. Reményeink szerint ezzel is javul a tájékoztatás minősége. Az Intézet tavaly 312-féle tankönyvet kínált, kiadványaiból közel 60 000 példány kelt el.

A piacon igazából két nagyobb könyvkiadó maradt fenn s néhány kisebb. A legnagyobb kereskedelmi szereppel bíró, a Mezőgazda Kiadó, melynek egyik vezetője, Lelkes Lajos évtizedek óta küzd hol a hatóságokkal, hol az uniós jog következményeivel, mely utóbbi például tiltja a direkt állami támogatást, mely nélkül viszont egyetlen szakkiadványt sem lehet veszteség nélkül előállítani.

Ebben segíthetnek olyan megrendelések, mely már három éve fut például a Magyar Agrárkamaránál, mely 200 helyi, regionális szakkönyvtárat épített ki, s tölt fel szakkiadványokkal folyamatosan. A másik nagy mankó lehet az állami megrendelés: a Vidékfejlesztési Minisztérium nagy erőkkel dolgozik azon, hogy idén a szervezett képzésekhez is elő tudja állíttatni a szükséges tankönyveket, videofilmeket és az elektronikus oktatási anyagokat, hiszen ezek nélkül a jövő mezőgazdasági szakemberei nem tudják munkájukat felelősen ellátni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet által most alapított életmű díjat elsőként Horn Péter akadémikus kapta, míg az év szakújságírója Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság munkatársa lett.

Ezek is érdekelhetnek