Nincs már Földalap, nincs kit perelni?

Megszűnt az állami földalapkezelő szervezet, így az ellene indított számos pernek is vége, legalábbis ideiglenesen félbeszakadtak, ugyanis a bíróság így döntött. Az NFA ugyan a Földművelésügyi Minisztériumba olvadt, de ezek szerint a tárca nem tekinthető jogutódnak. Ha mégis, akkor viszont érthetetlen az ügy ilyetén kimenetele.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 03. kedd2017. 01. 03.
Nincs már Földalap, nincs kit perelni?

Mivel a tavalyi kormányhatározatok alapján az állami földek ügyeit intéző Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2016. november 5-én megszűnt – azaz beolvadt az agrártárcába – nincs is kin, illetve min számonkérni az állami földekkel kapcsolatos esetleges jogsértéseket. Az NFA ellen indított korábbi perek is leálltak, pontosabban félbeszakította őket az illetékes bíróság. Hogy mikor és ki ellen folytatódnak az ügyek, még nem tudni. Legalábbis ez derül ki az egyik perben, ahol is a Kishantosi Nonprofit Kft. által indított korábbi per félbeszakadásáról informálják az NFA megszűnésére hivatkozva az érintetteket.
Az agrártárcába olvadt a földalap, tehát gondolhatnánk ügyeit is átveszi a minisztérium. A bírósági döntésből azonban arra is következtethetünk, hogy nem jogutódként kell a tárcára gondolni, mivel ha az lenne, akkor a per folytatásának sem lenne akadálya az NFA megszűnése.