Az év végéhez közeledve ezúttal egy igazi ünnepi termékkört, az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek.

Nyugodtan nyakalhatjuk az édes pezsgőt

Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, szén-dioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett. Nyolc nagyobb hazai üzletlánc polcairól összesen 32-féle pezsgőt ellenőriztek a Szupermenta-termékteszt programban a Nébih szakemberei. A pezsgők 7 és 12% közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a „doux”, azaz édes kategóriának megfelelően minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek.

Az átfogó laboratóriumi mérések során a szakemberek elvégezték – többek között – a termékek extrakt, tényleges és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, szén-dioxid-, valamint édesítőszer- és tartósítószer-tartalom vizsgálatát. A tesztelt édes fehér pezsgők élelmiszer-biztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

A termékek nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett sor került a pezsgők jelölésvizsgálatára is. A 32 ital közül a Nébih szakemberei mindössze egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.