Oda lehet sokak teljes termése

Már ami eddig volt, az is kárt okozott, de a holnapra és szombat reggelre várható országos fagy okozhatja az igazán nagy kárt a kertészetekben. Megismétlődhet a tavalyi április vége, amikor akár mínusz 5-7 fok is kialakult, s lefagyasztott virágot, termést, hajtásokat. Ráadásul egy hétig a méhek sem járnak, pedig teljes virágzásban az alma, a késői körte, cseresznye, eper.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 20. csütörtök2017. 04. 20.
Oda lehet sokak teljes termése

A rendkívüli idő a gyümölcsösöket sem kímélte: az eper, a kajszi és a szőlő is megsínylette a hirtelen hideget. Több gazda azt mondta a hirado.hu-nak, hogy a teljes idei termése odalehet. Sokan próbálnák füstöléssel védeni a növényeket, csakhogy a hatalmas szél miatt ez esélytelen. A legtöbben már csak abban bízhatnak, hogy hétvégére elmúlnak a fagyok. Nem kímélte a gyümölcsösöket az orkán erejű szél és havas eső. Több helyen fátyolfóliával próbálták védeni a mínuszoktól és az erős széltől az eperpalántákat. A hirtelen jött eső miatt több helyen vízben állnak a palánták, az erős szél pedig megtépázta a leveleket. Füstölni viszont a hatalmas szél miatt egyelőre ninsc értelme, hiszen ennek lényege, hogy kisebb körzeteket füstfelhővel borítanak be a talaj és a gyümölcsfák koronája szintjéig, s ez néhány órás kisebb védettséget ad a besugárzó hideg ellen. HA szél van, e védőréteg sem alakul ki, a szél egyszerűen elfújja a mesterséges szmogfelhőt.

A gazdák azt mondják, ha fagy lesz a hétvégén is, akkor százszázalékos kiesésre számíthatnak, a legrosszabb helyzet a szőlőnél lesz. Országszerte virágoztak már a gyümölcsök, így a fagy és a viharok komoly károkat okozhattak a termésekben. Hogy pontosan mekkora kiesésre lehet számítani, az csak a következő napokban derül majd ki. Az előrejelzések szerint pénteken és szombaton hajnalban az ország több pontján is akár mínusz 4-5 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála.

A legjobb az lenne, ha nem tisztulna ki az ég, maradna egy kis szél. A legtöbb esetben akkor van nagy kár, ha tiszta az ég, a levegő sem mozdul és így jön az éjszakai nagyobb fagy.

Ezek is érdekelhetnek