Emelkedett az élelmiszerek árát általában meghatározó mezőgazdasági termények felvásárlási ára. Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Olcsóbb krumpli, dráguló minden

Az áremelkedés üteme ugyan tovább lassult az év első hónapjában, hiszen decemberben 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, de ég így is markáns változások tapasztalhatók. A növényi termékek 6,0 százalékkal, az élő állatok és állati termékek 3,8 százalékkal kerültek többe, mint 2016 végén, illetve 2017 elején.

Az állati termékek áremelkedésének üteme 17,4 százalékról 8,9 százalékra csökkent. A tej ára januárban 5,8, a tojásé 24,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. Tavaly decemberben az utóbbi két termék éves drágulása még 14,5, illetve 33,1 százalék volt. 

Az általános tendenciával ellentétben a gabonafélék ára egy év alatt 11,2 százalékkal emelkedett januárra a decemberi 9,2 százalékos drágulás után. A búza felvásárlási ára 13,4, a kukoricáé 10,9 százalékkal nőtt. A burgonya ára mérsékeltebben, 14,5 százalékkal csökkent éves összevetésben a decemberi 18,8 százalék után.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.