Összesen 8 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a Magyar Fejlesztési Bank a mezőgazdasági szerveződéseknek - termelői csoportok és tész-ek -, mellyel forgóeszköz-igényeiket elégíthetik ki. A tész-ek az idén már éltek egy 5 milliárdos lehetőséggel.

Sokmillliárdos hitel kertészeknek

A kormány nyolcmilliárd forintos, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított forgóeszköz hitelkeretet határozott meg a termelői csoportok és szervezetek (TÉSZ-ek) számára, a szerdától hatályos határozat a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

Az MFB euróban felvett forrásból nyújtja a hitelt, amelyre a pénzügyminiszter árfolyam-fedezeti megállapodást köt a bankkal. A 6 évre szóló árfolyam-fedezeti megállapodás a szerdai – jegybanki – forint/euró árfolyamon átszámított 8 milliárd forintra vonatkozik. A kihelyezésre kerülő hitel kamata a 3 havi Euribor, plusz legfeljebb 4,25 százalékpont lehet.

A tész-ek – vagyis a kertészeti ágazat szereplőit összefogó termelői, értékesítő szervezetek – az év elején már egy összesen 5 milliárd forintnyi forrással is élhettek, illetve a minap döntött úgy a kormányzat, hogy a Regionális Fejlesztési Holding beszáll a Dél-Alföldi Tész-be, 75 százaléknyi tulajdonrészt szerzett az Alföld déli megyéiben működő tész-ek szövetkezésében, s ezen felül még tagi kölcsönt is nyújtott. Az így megmozgatott pénz eléri a 750 millió forintot, melyet akár 1,6 milliárdra is növelhet a DATÉSZ, ha sikerrel pályázik uniós pénzekre.

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.