Sokmillliárdos hitel kertészeknek

Összesen 8 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a Magyar Fejlesztési Bank a mezőgazdasági szerveződéseknek - termelői csoportok és tész-ek -, mellyel forgóeszköz-igényeiket elégíthetik ki. A tész-ek az idén már éltek egy 5 milliárdos lehetőséggel.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 11. szerda2009. 11. 11.

Kép: KecskemŽt, 2009. okt—ber 26. Hagyma‡rus’t‡s. Mak—i hagyma. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Sokmillliárdos hitel kertészeknek
KecskemŽt, 2009. okt—ber 26. Hagyma‡rus’t‡s. Mak—i hagyma. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A kormány nyolcmilliárd forintos, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított forgóeszköz hitelkeretet határozott meg a termelői csoportok és szervezetek (TÉSZ-ek) számára, a szerdától hatályos határozat a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

Az MFB euróban felvett forrásból nyújtja a hitelt, amelyre a pénzügyminiszter árfolyam-fedezeti megállapodást köt a bankkal. A 6 évre szóló árfolyam-fedezeti megállapodás a szerdai - jegybanki - forint/euró árfolyamon átszámított 8 milliárd forintra vonatkozik. A kihelyezésre kerülő hitel kamata a 3 havi Euribor, plusz legfeljebb 4,25 százalékpont lehet.

A tész-ek - vagyis a kertészeti ágazat szereplőit összefogó termelői, értékesítő szervezetek - az év elején már egy összesen 5 milliárd forintnyi forrással is élhettek, illetve a minap döntött úgy a kormányzat, hogy a Regionális Fejlesztési Holding beszáll a Dél-Alföldi Tész-be, 75 százaléknyi tulajdonrészt szerzett az Alföld déli megyéiben működő tész-ek szövetkezésében, s ezen felül még tagi kölcsönt is nyújtott. Az így megmozgatott pénz eléri a 750 millió forintot, melyet akár 1,6 milliárdra is növelhet a DATÉSZ, ha sikerrel pályázik uniós pénzekre.

Ezek is érdekelhetnek