Színes, illatos, lédús – az őszibarack

Az augusztusi nyár remélhetőleg megörvendeztet minket édes, lédús, valóban érett gyümölcsökkel – feltéve, ha olyan állapotban szedik le, hogy utólag beérjen.

GazdanetValló László2020. 08. 11. kedd2020. 08. 11.
Színes, illatos, lédús – az őszibarack

Nemcsak kevés, de ízetlen is a piacon kapható őszibarack – legalábbis ez volt a tapasztalat a nyár közepéig. A kevesebb termésért a márciusi fagyok felelnek, ennek során ugyanis 30–60 százalékos virágkár érte az őszibarackot. Nem tett jót a termésfejlődésnek az áprilisi-májusi aszály sem, majd amikor megjöttek a várva várt esők, azok olyan borús idővel és hideggel párosultak, ami megakadályozta a gyümölcsök cukrosodását és maradéktalan beérését.

Az augusztusi nyár remélhetőleg megörvendeztet minket édes, lédús, valóban érett őszibarackokkal – feltéve, ha olyan állapotban szedik le, hogy utólag beérjen.

Tökéletesen beérett, ízletes őszibarackot enni szó szerint üdítő élmény; élelmi anyagai frissítenek és üdítenek. Mivel sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, a szívbetegek gyógyhatású gyümölcsének is tekinthetjük – különösen a kánikulai forróság idején, ami amúgy is megterheli a szívet.

Nem közömbös az sem, hogy szinte korlátozás nélkül ehetjük, nem telünk el vele. A teljesen érett gyümölcs jól adja a héját, a nem egészen érett nem, de forró vízbe mártva lefejthető. Ennek a befőtt- vagy lekvárkészítés során van jelentősége, és jó tudni azt is, hogy ha az előkészített őszibarack alapanyaghoz néhány csepp citromlevet adunk, a gyümölcshús nem barnul meg.

Kemény, mint a kugligolyó Idén is sok helyütt kőkemény őszibarackokkal árasztották el a piacokat a kereskedők. Igen, mert ezek jól állják a pultot, de hogy milyen öröme lesz ezekből a vársárlónak, számukra másodlagos. Pedig a dolog visszaüthet, hiszen ha a vevő megveszi és otthon sem érik be neki, elmegy a kedve a baracktól. A megoldás kulcsa a termesztők kezében van, akiknek tudniuk illene, hogy az őszibarack a fán beérő és csak kismértékben utóérő gyümölcs, ennek jegyében kellene – együttműködve a kereskedőkkel – eljuttatni a fogyasztóhoz.

Igaz ugyan, hogy az őszibarack szélsőséges környezeti viszonyok között is termeszthető (hazánk a termesztés északi határa), de a legszebb gyümölcsöt a jó vízgazdálkodású, tápanyagban és humuszban gazdag, levegős talajokon várhatjuk. Általános alanya a vadőszibarack, ami az alig meszes talajokra javasolható. A száraz, meszes területeken álló fák ajánlott alanya a mandula.

Az eredményes termesztés feltétele a szakszerű metszés (nincs is más gyümölcsféle, amelynél ez a beavatkozás ilyen fontos lenne), és mivel számos kórokozó veszélyezteti, alapos növényvédelmet igényel. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. huszonnégy fajtát ajánl a honlapján, ültetéskor ezek közül tanácsos választani.

Ezek is érdekelhetnek