Hektáronként átlagban 12.500 euró támogatás szerezhető jövő év október 15-ig a szőlőültetvények átalakítására, míg november 10-től igényelhető a borlepárlás támogatása

Támogatás tőkére, borpárlásra

A támogatással átalakított ültetvényekben a sortávolság nem lehet kisebb 1 méternél és nagyobb 3,5 méternél. A tőtávolság pedig 0,6 és 1,2 méter közzé kell, hogy essen. Fajtaváltásnál, 75 százalékos támogatás mellett hektáronként 180 ezer forint jár erózióvédelemre, és 1 millió 980 ezer forint ültetésre, ha a hektáronkénti tőszám meghaladja az ötezret – írta az MTI. A támrendszer korszerűsítésére 450 ezer forint jár hektáronként. A támogatási, továbbá az előzetes kifizetési kérelmeket december 1. és jövő év április 30. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Elsősorban a termelői csoportok jogosultak az idei újbor lepárlási támogatására a rendelkezésre álló 1 millió 850 ezer euróból, a kérelmeket november 10-től, két hónapon át lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz – egyebek mellett ezt tartalmazza a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A támogatás csak Magyarországon termett szőlőből készült borra igényelhető. Nem feltétel az, hogy a termelő saját szőlőjéből készüljön, vásárolt szőlőből készült bor is lepárolható, támogatással. A támogatás igénylése előtt azonban szerződést kell kötni egy erre jogosított lepárlóval.

A támogatás keretösszegéből a bormennyiség termőterülete után hektáronként 1 260 euró jár, továbbá hektáronként legalább 70, és legfeljebb 84 hektoliter bor után. A kérelmeket november 10. és jövő év január 10. között lehet benyújtani. A kifizetés utolsó napja jövő év október 15.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.