Távol ültetendő rokonnövények és társaik

Múlt heti számunkban azokról a növénytársításokról tettünk említést, amelyek kedvelik egymás szomszédságát, illetve egymásutániságát. Sok jó példát soroltunk, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a legalább ennyi hátrányt mutató kapcsolatokról sem. Ezekből szemezgetünk.

GazdanetO. Horváth György2020. 02. 21. péntek2020. 02. 21.

Kép: Malabar gourd fruits (Cucurbita ficifolia). This plant is native to Latin America, where it inhabits mountainous areas at elevations between around 900 and 2700 metres. The fruit may be fed to animals or used to make a soft drink., Image: 101606928, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia

Malabar gourd fruit
Malabar gourd fruits (Cucurbita ficifolia). This plant is native to Latin America, where it inhabits mountainous areas at elevations between around 900 and 2700 metres. The fruit may be fed to animals or used to make a soft drink., Image: 101606928, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia

Egy kicsit is tapasztaltabb kertész tudja, hogyha tavaszi borsó után másodveteményként babot termeszt, nem lesz kiemelkedő a hozama: a babon sokfajta betegség gyakrabban jelenik meg, mint máskor. Ennek oka, hogy rokonok, sok a közös kórokozó és kártevő.

Ez persze nem igazi növénytársítás, de az elővetemény legalább olyan fontos kérdés, mint a különféle zöldségek szomszédsága. Azonban bizonyos esetekben éppen ezért nem működik az egymáshoz közeli bab- és borsóágyás, vagy ilyen az uborka-tök/cukkini párosítás. A közös kórokozók és kártevők könnyebben fertőzik a rokon fajokat, mint az egymástól eltérőeket.

Ezért, ha tudjuk, a rokon zöldségfajokat mindig egymástól távolabb ültessük a kertben. Példa erre a paradicsom, padlizsán, burgonya hármasa. E növényeknek közös kártevője a burgonyabogár, kórokozója a paradicsom- és burgonyavészért, vagy a ver­ti­cil­liumos hervadásért felelős gomba.

Szemle a Szabad Föld kertjében. Fotó: Kállai Márton

Az utóbbi ráadásul a kabakosok – uborka, tökfélék – hasonló hervadását is okozza, tehát mind az elővetemény-, mind a szomszédhatást figyelembe kell venni.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a hüvelyesek (bab, borsó, lóbab stb.) és a különféle hagymák (vörös, lila, póré, metélő, fokhagyma) egymás mellett nem érzik jól magukat. A hatás kölcsönös, vagyis mindkét növény gyengébben terem.

Az előbb említett hagymaféléket is messzire ültessük egymástól: több a közös betegség, illetve kártevő. A káposztafélék is sok kórságot képesek felhalmozni, akár egy idény alatt is, s mivel hosszabb tenyészide­jűek, így ágyásuk folyamatos kiindulása lehet egy akár kisebb kórokozó- vagy kártevőjárványnak.