Tízmillió kilóval több halat eszünk!

Tíz év alatt tízmillió kilóval nőtt a hazai éves halfogyasztás. Vagyis míg 1997-ben fejenként 2,7 kiló halat és halas terméket ettünk meg, tavaly már csaknem 4 kilónyit. A bővülésből 5 millió kilót tesz ki a hazai ponty és afrikai harcsa, másik 5 millió kilót pedig a tengeri hal és egyéb külföldi termék.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 17. kedd2009. 11. 17.

Kép: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tízmillió kilóval több halat eszünk!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Fejenként és évente nagyjából 4 kiló halat eszünk. Ez egyáltalán nem sok, mondhatni kevés a nyugati és keleti országok adataihoz képest, de legalább növekvő tendenciát mutat a számsor. Hiszen 1938-ban még csupán fél kiló volt ez az érték, aztán 1952-ben lett egy kiló. A rendszerváltás után sokáig stagnált a halfogyasztás nagyjából 2,5 kiló körüli szinten. Aztán a halászok marketingbe fogtak, népszerűsítették e termékkört, szinte megszámlálhatatlan rendezvény, halászlé főző verseny, halünnep, halász búcsú mi egyéb segítségével testközelbe hozták e nemes ételkört.

Akarva, akaratlanul az élelmiszerláncok tágították ki igazán a kínálatot, s tették hétköznapivá a hal kínálatát. Régen csupán egy-egy piaci csarnokban volt kapható friss hal. Főleg élő. Kivételt jelent egy-egy halfogyasztásban jeleskedő országrész, mint például Baja, ahol megéltek a halboltok, s ahol már rég óta 20 kiló fölötti az egy főre jutó halfogyasztás, csaknem annyi, mint a rekord közeli szintet jelentő Japánban.

Nos, a multiláncok hozták meg a halasoknak és a fogyasztóknak a lehetőséget, hogy válogathassanak a mindig friss halak, tengeri herkentyűk között. Nem mellékesen meghonosodott és egyre népszerűbbé vált az afrikai harcsa, melyet egyre több halgazdaság tenyészt zárt rendszerben. Ahol van termálvíz, ott egész évben, ahol nincs, ott könnyen lehalászható kisebb tavakban tartják tavasztól ősz végéig e halat, mely jól szaporítható és gyorsan nő. Húsa csaknem olyan tökéletes, mint folyóink és tavaink szürke harcsájáé. Szálkamentes, könnyen elkészíthető.

Azért nem minden fenékig tejfel halfronton. Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének elnöke az origo-nak elmondta, hogy az átlagos magyar fogyasztó még mindig karácsonykor és húsvét előtt eszik halat. A fogyasztás 40 százaléka e két ünnephez köthető. Így szinte biztosra vehető, hogy a bolthálózatok most is az olcsó hallal fogják csábítani a karácsonyozó háziasszonyokat, s a nyomott árú hal mellett „mellesleg” az adott üzletben hagy majd jó sok pénzt az egyéb karácsonyi alapanyagokért, ajándékokért. Ez azt jelenti, hogy az év közbeni 800-900 forint körüli pontyár szinte biztos, hogy leesik majd 600-700 forintra kilónként. Tegyük hozzá, Orosz elnök úr vélhetően az optimista változatot közölte, mert inkább az 500 forintos ár lehet majd inkább a jellemző. Ez az úgynevezett tóparti ár, azaz a boltok annyiért kínálják majd a pontyot, mint amennyit a halászoknak fizetnek érte.

Ezek is érdekelhetnek