Újra áll a bál Brüsszelben a GMO miatt

Magyarország sem járult hozzá ahhoz, hogy az Európai Unióban újabb három genetikailag módosított kukoricafajta kerüljön köztermesztésbe. A többség, és közöttük az agrárbiztos, Mariann Fischer Boel is a bevezetés mellett lobbizik. Az EU ugyanakkor korlátozza a baromfiimportot.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 20. kedd2009. 10. 20.
Újra áll a bál Brüsszelben a GMO miatt

Tegnap, az agrárminiszterek ülésén ellentétes vélemények alakultak ki a három új, genetikailag módosított összetételű kukoricafajta uniós területen történő termesztésének engedélyezéséről. Így magának az unió „kormányának”, azaz az Európai bizottságnak kell az ügyben döntenie.

Vélhetően a Bizottságot nyomás alá helyezi majd Mariann Fischer Boel, a közösség agrárügyekért felelős biztosa, aki a GMO mellett érvel folyamatosan. Tegnap azt mondta, hogy „a miniszterek nem értették meg mai döntésük következményeit”. Némileg igaza van, de csak akkor, ha a GMO használat anyagi oldalát nézzük. Az az érvelés ugyanis elfogadható, hogy viszonylag olcsóbban, nagyobb termés érhető el ezekkel a fajtákkal, mint a hagyományosokkal. Azt viszont nem szabad feledni, hogy nincs még egyértelmű bizonyíték arra, hogy a GMO-növények nem károsítják-e a környezetüket, esetleg az állatokat, magát az embert.

Gráf József, a magyar mezőgazdaság irányítója az ellenzők táborát erősítette, szerinte nem lenne szerencsés, ha a Monsanto és a Pioneer fajták piacra kerülnének.

A brüsszeli bizottság a nemzetközi nyomásra hivatkozva azt sürgeti, hogy a tagországok ne álljanak a megbízhatónak minősített termékek forgalmazásának útjába. A most szóba került kukoricaféleségekről korábban az uniós élelmiszer-biztonsági ügynökség (EFSA) is kedvező véleményt mondott.

Hozott viszont egyértelmű döntést is a grémium. Betiltotta a fagyasztás után kiengedve értékesített baromfi termékek kereskedelmét. Ez végeredményben a tengeren túlról Európába szállított, nyomott áron értékesített termékek elé állít korlátot. Gyakorlat, hogy Brazíliából, Thaiföldről fagyasztva hozzák óriáshajókon a töméntelen és nagyon olcsó baromfiféleséget. Aztán itt a kereskedők hűtőházaiban tárolják, majd felengedik, s így árusítják.

Ezek is érdekelhetnek