Ültessünk – de figyelemmel!

Nagy a forgalom a faárudákban, itt a szezonja a fák és cserjék telepítésének. Nem mindegy azonban, hogy miként tesszük. Íme, néhány tanács.

GazdanetTegdes László2021. 03. 18. csütörtök2021. 03. 18.
Ültessünk – de figyelemmel!

Több tényező is meghatározza a telepítés időpontját. Ilyen a talajadottság. A középkötött, szellős, száraz talajokon célszerű az őszi ültetés. Ugyanakkor az erősen kötött, hideg, nedves talajba tavasszal ültessünk, mert itt a gyökérképződés nehezen indul meg, a gyökéren a metszési sebek nehezen hegednek.

Következő szempont a hőmérséklet. Az oltványok gyökérzete már 2-3 Celsius-fokon ká­rosodhat, így a munkát fagymentes időben végezzük.

A telepítendő gyümölcsfaj is meghatározza az ültetés idejét, az őszi- és a kajszibarack esetében például a tavaszi ültetés jobb eredést eredményez. A többi gyümölcsfajnál az őszi ültetést részesítjük előnyben.

Az ősszel vermelőben tárolt oltványokat a tavaszi telepítés előtt alaposan vizsgáljuk át. Csak az üde színű, fénylő, feszes héjkérgű, duzzadt rügyű oltványokat használjuk. A gyümölcsös telepítésekor az oltványokat is elő kell készíteni.

Ültetési rendszerek. Az ültetési rendszer megválasztásakor több tényezőt is célszerű figyelembe venni, mint például a termesztőhely éghajlati és talajviszonyait, a megválasztott fajtát, alanyt, faalakot, koronaformát, ami összességében a várható legnagyobb koronakiterjedést eredményezi.

Továbbá a sortávolságot úgy válasszuk meg, hogy az a korona felnőttkori szélessége, plusz minimum a művelőút szélessége legyen. A térállás megválasztásától függ, hogy később milyen eszközökkel, gépekkel tudjuk a talajművelést, a növényvédelmet stb. végezni. A sor- és tőtávolságot elsősorban a növények megvilágítottságának kell meghatároznia. A sortávolság a fa várható magasságának legalább másfélszerese legyen.

Gyökérmetszés. A csemete gyökérzetét csak annyira metsszük vissza, hogy törött, roncsolt gyökérrészek ne maradjanak. A vékony hajszálgyökereket ne metsszük le. Minél dúsabb gyökérzetű az oltvány, annál jobb lesz az eredés. A gyökereket úgy vágjuk vissza, hogy a keletkezett metszéslap mindig lefelé nézzen. Így jobb kalluszosodást és gyökeresedést érünk el. A metszéshez fertőtlenített, éles ollót használjunk, mert a roncsolt sebek nehezebben forradnak be.

Pépezés. Az ültetés idejétől függetlenül célszerű minden esetben pépezni. A telepítés helyén 2-3 kg agyagos földből víz hozzáadásával készítsünk malterszerű agyagpépet. Csak az oltvány gyökérzetét vonjuk be vele.

Ezek is érdekelhetnek