Van elég pénz iskolatejre

Téves az az ellenzéki körökben hangoztatott állítás, miszerint megfeleződne jövőre az iskolatej-programra szánt állami támogatás. A kormányszóvivő szerint az egy úgynevezett felülről nyitott pénzkeret, vagyis igény szerint bővíthető.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 14. szerda2009. 10. 14.

Kép:

Van elég pénz iskolatejre

Szollár Domokos szerint riogat és árnyékra vetődik a Fidesz, amikor azt állítja: a kormány újra a gyermekeket sújtja azzal, hogy a tervek szerint 2010-ben lényegében megfeleznék az iskolatej támogatására fordítható juttatás összegét. Azért szerepel az idei 900 millióval szemben 400 millió forint a 2010. évi büdzsé tervezetében, mert ennyire jeleztek igényt az önkormányzatok, de ha lesz több jelentkező, a forrás bővíthető.

Ez a pénz lényegében nem is hazai forrás, mert az e célra kifizetett összeget az Európai unió utólag kifizeti a tagállamoknak. Tehát nem indokolja semmi az állítólagos megszorítást. A programban önkéntesen vesznek részt az intézmények, erről saját maguk döntenek. Egyébként 120 ezer diák kap iskolatejet és tejterméket. Számos nagy önkormányzat, például Debrecen sohasem vett részt a programban, mert ezt a saját költségvetéséből finanszírozta.

Szollár Domokos bejelentette, hogy januárban indul az uniós iskolagyümölcs-program az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára, akik almát kapnak az iskolában.
A program 600 millió forinttal indul, és ebben a hónapban kell jelentkezni rá az iskolafenntartóknak. 

A fideszes Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke tegnap ellenzéki sajtótermékek értesüléseit felhasználva azt mondta: „régen volt ilyen sunyi kormánya és költségvetése Magyarországnak, mint most”, a „Bajnai-csomag” ugyanis éppen azoktól vesz el, akik a legvédtelenebbek, akik egyáltalán nem tehetnek arról, hogy Magyarország ilyen mély válságba került. Szerinte a kormány megfelezte az iskolatej-program forrását, vagyis jövőre a második félévben már nem lesz forrása a segítségnek.

Ezek is érdekelhetnek