Ezernyi uniós pályázat

Júniusban és júliusban összesen 35 milliárd forint beruházás értékű projektről írnak alá támogatási szerződést a központi ellenőrző szervezetek az érintett önkormányzatokkal, civil szervezetekkel. Ekkora értékű, már uniós forrásokat és hazai kiegészítő támogatást igénylő fejlesztés indulhat el a tavaly indított Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) segítségével. Elsők vagyunk a csatlakozó országok között, Ciprust és Máltát is beleértve, az elkészült pályázatok számát illetően ? jelentette ki Baráth Etele a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt ellenőrző politikai államtitkár.

Hazai életO. Horváth György2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Ezernyi uniós pályázat

A PEA nem magát a beruházást támogatja, hanem a tervek kidolgozásához biztosít forrásokat és szakértőket, szám szerint négyszáz szakember segíti a fontosabb pályázatok elkészítését. Szeptember végéig háromszáz projekt készül el a PEA keretében, az ősz későbbi hónapjaiban újabb 37, 2005-től pedig 85, ezenfelül lesznek más pályázatok is.

Az eddig beérkezett projektek száma megközelíti a 3800-at. Minden tizedik hibátlan, vagyis azonnal befogadható volt, negyven százalékuk kisebb hiánypótlásokkal egyhamar kijavítható. Eddig 132 pályázat érkezett a munkanélküliség leküzdésére, kialakulásának megelőzésére, regionális munkaerő-fejlesztő és -képző központok országos hálózatának kialakítására, működtetésére; hasonló a sajátos igényű tanulók integrált oktatását, a hátrányos helyzetű települések oktatási intézményeinek fejlesztését szolgáló tervek számaránya.

{p} Ilyen központ épül Békéscsabán, Kaposvárott, Kecskeméten, Nyergesújfaluban, Nyíregyházán, Tatabányán és Budapesten. Az uniós társfinanszírozású támogatásokra legtöbb pályázat eddig (május végéig 3478) a gazdasági versenyképesség operatív programra (GVOP) érkezett, a környezetvédelmi és infrastrukturális operatív programhoz (KIOP) 16 pályázatot nyújtottak be. Mindez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló források nagy részét e pályázatok lekötik, vagyis Magyarország kihasználja az unió biztosította lehetőségeket.

Ez áll az agrár- és vidékfejlesztési operatív programra (AVOP) is, melynek "elődje", az ismert SAPARD-program támogatási pályázatairól augusztus 31-ig kell megkötni a szerződéseket. Eddig 8800 SAPARD-pályázat érkezett, s a rendelkezésre álló 52 milliárdos keretnél várhatóan kétszer nagyobb lesz a jogos igény. A ki nem elégíthető SAPARD-pályázatok gyorsan és egyszerűen átdolgozva benyújthatók lesznek az AVOP-os támogatásokra, s így több ezer ilyen pályázat leköti az AVOP idei forráskeretét is.

Ezek is érdekelhetnek