Gyuri bácsi cukorteája

Néhány hete írtunk a bükkszentkereszti füvesemberről, aki cukorbetegséget gyógyító teakeverékével vált ismertté. Írásunk olvastán betelefonált egy nyíregyházi olvasónk: a gyógyteát hamisítják, s emiatt veszélybe került egy kisfiú élete.

Hazai életKeresztény Gabriella2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Gyuri bácsi cukorteája

A 75 éves gyógynövényszakértő, Szabó György teakeverékeit, közöttük a vércukorszintet stabilizáló teát is, az országban egyedül Budapesten, a főváros hetedik kerületében, a Madách út 11. szám alatt lévő Füvészmester Gyémántja Egyesület üzletében forgalmazzák, ahol egy zacskó "cukortea" ára 2050 forint.  Ez azért fontos információ, mert Tóth Zsigmond, a cukorbetegeket tömörítő és a teakeverék alkalmazását felkaroló egyesület elnöke kérdésünkre megerősítette a hírt: országszerte felbukkantak a piacokon álteák, összetételük eltér az eredetiétől.- Az eddig tizenhét országban ismert és alkalmazott György-teát a hagyományos orvosi terápia kiegészítéseként már egyre több magyar kórházban is használják - mondta az elnök. - A hamisításban az a legsajnálatosabb, hogy egészséget károsító hatásán kívül megrendítheti nemcsak a beteg emberek bizalmát, de az orvosokét is a gyógyhatású készítmény iránt. Nem véletlenül szerepel a felirat a zacskón, hogy alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett javallható, szigorúan betartva a más-más cukorszintekhez igazodó adagolást.

{p} A tea fogyasztásakor nem szabad önkényesen megváltoztatni, főleg nem elhagyni az előírt inzulin adagolását vagy az orvosok által megszabott diétát. A hamisított készítményeket alaposan felsrófolt áron, öt-tizenötezer forintért árulják, de az egyesület hallott már olyan, huszonötezer forintba kerülő zugkészítményről is, amelynek semmi köze sincs Gyuri bácsi teájához. Elrettentő példa annak a székesfehérvári anyukának a története, aki Hódmezővásárhelyen vásárolt jóhiszeműen "György-teát" a kisfiának. A hamisítvánnyal piacolók ráadásul elhitették vele, hogy a teával mellőzheti az inzulin adagolását. Az asszony nagyon örült, hogy ezentúl nem kell szurkálni szegény gyerekét, és a fiúcskát nem sokkal ezután életveszélyes állapotban szállították kórházba. Utána az egyesületet hívták fel, tőlük kérték számon, miféle tea volt abban a zacskóban. Kiderült, hogy nem a Gyuri bácsi által összeállított keverék. Egy ilyen eset rettenetesen lejárathatja a cukorbetegeket tömörítő egyesületünket is, amelynek ma már több mint tízezer tagja van az ország minden tájáról. Csak azzal lehet a hamisítás ellen védekezni, ha a rászorulók nem az ilyen-olyan piacokon vagy egymásnak ajánlgatott személyektől, hanem kizárólag nálunk vásárolják meg a György-teát. Aki az egyesületi üzletet felkeresi, beléphet a szervezetbe is. Vásárláskor mindenkivel aláíratnak egy nyilatkozatot, hogy a gyógyteát csak állandó orvosi felügyelet mellett fogyasztja. Aki ezt nem tartja be, azt kizárják a tagok közül.- A viszonteladókkal, teakupecekkel szemben egyre nehezebb fellépni. Egyik megoldásként üzletünkben ma már mindenki csak annyi teát vásárolhat, amennyi a szükségleteihez elegendő. De fontolóra vesszük azt is, hogy idővel csak az egyesületi tagok vásárolhassanak nálunk. Ennél többet nem tehetünk - szögezte le Tóth Zsigmond. A betegek körültekintésén múlik, hol és miért adnak ki nem kevés pénzt annak reményében, hogy a gyógyító György-teát ihassák.   

Ezek is érdekelhetnek