A szerelmesből gyilkos lesz

Sokan megjárták a szerelem mennyeit és poklait. Olykor mégsem csak a sors szeszélyén múlik, hogy életével fizet-e érzelmeiért egy hiszékeny vagy óvatlan leány. Az elmúlt két évben három olyan emberölés is történt Hevesben, melynek fiatal lány volt az áldozta, az elkövető pedig az illető akkori vagy múltbeli kedvese.

Hazai életCsászár Jenő2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
A szerelmesből gyilkos lesz

A tragédiába torkolló esetek felelevenítéséhez Szemerszki János alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője nyújtott segítséget.Eltűnt egy 15 éves egri kislány - ezt jelentették be 2002 áprilisában a városi rendőrkapitányságon. Akkor még nem tudták, hogy B. Eszter nem kalandvágyból vágott neki a világnak, és nem is ment messzire. Testét egy lemezszekrény rejtette. Májusra már valószínűvé vált, hogy bűncselekmény húzódik meg a háttérben. Ekkor a nyomozók is bekapcsolódtak a munkába, s a gyanúsított T. Attila még aznap részleges beismerő vallomást tett.Mint kiderült, az akkor 22 éves fiatalember két évvel korábban, sorkatonai szolgálata alatt ismerkedett meg Eszterrel. Szerelem szövődött közöttük, s bár a kislány szülei nem örültek a nagy korkülönbségnek, a nyolcadikos bakfis romantikus terveket szőtt. Arra gondolt, legjobb volna, ha Attila megszöktetné, ám a fiatalember - aki közben leszerelt, s a felnémeti fatelepen vállalt munkát - nem állt kötélnek. Kapcsolatuk emiatt meglazult, mígnem egy nap a férfi azzal állt elő, hogy mégis érdekli a lányszöktetés.

{p} Április 13-ra, egy szombati napra beszélte meg a randevút Eszterrel, mert tudta, akkor senki sem zavarja őket a fatelepen.A leány tartotta a szavát, és magával vitte szülei otthon tartott pénzét is, több mint egymillió forintot. Attila, miután megkapta a megtévesztett áldozat pénzét, ott helyben, a szállásául szolgáló szobában megfojtotta Esztert. Egy jó hónapig bejárt a munkahelyére, mintha mi sem történt volna. Egyedül ő tudta, hogy az egyik szekrényben holttest rejtőzik. Azt tervezte, autót vásárol, s azzal biztos helyre fuvarozza, de már nem volt rá ideje.T. Attilát előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. Az ítélet nemrégiben emelkedett jogerőre.- Világszerte sajnálatos módon emelkedik az agresszív cselekedetek száma, s ez összefügg a modern társadalom sajátosságaival - mondja Pikó Bettina magatartás-kutató. A Szegedi Tudományegyetem docense szerint a jelenség hátterében nem az áll, hogy a környezet jobban késztetne, biztatna az erőszakra. Az ok inkább ott kereshető, hogy a társadalom egyre inkább frusztrálja, azaz gátolja, bénítja az embert, aki agresszióval válaszol rá. Ha ezt az érzést befelé éli ki a fiatal, akkor depresszióba menekül vagy az alkoholhoz, a drogokhoz nyúl, ha pedig kifelé, akkor nyílt erőszakhoz folyamodik. Mai világunkban sokféle kulturális értékrend keveredik, s egyre nehezebb megfelelni nekik. Mivel a különböző értékrendek állandóan ütköznek, a társas kapcsolatokat is sokkal több konfliktus, nézeteltérés terheli. Ráadásul szociális készségeink folyamatosan romlanak, így egyre nehezebben birkózunk meg a munkahelyi vagy magánéleti problémáinkkal. Az erőszakos cselekedetek mögött önkifejezési zavar és az érzelmek elfojtása áll. Egyre többször tragédiák előidézője lehet, hogy nem tudjuk normálisan, építő módon kezelni kapcsolatainkat.

{p} Egy brutálisan meggyilkolt fiatal nő holttestére bukkantak Hevesen 2003 októberében, a Klapka út menti füves területen. Az áldozat egy közelben lakó 17 éves lány volt, aki hajnalban épp diszkóból tért volna haza. J. Annamária, mint ahogy a nyomozás hamar kiderítette, jól ismerte gyilkosát. Szülei is amolyan családtagnak tekintették lányuk korábbi barátját, akit még közös nyaralásukra is magukkal vittek. Az akkor húszéves M. Ferencet régi kapcsolat fűzte Annamáriához, aki rossz szemmel nézte, hogy a fiatalember az utóbbi időben egyre többet linkeskedett, italozott, szórta a pénzt. Emiatt a kislány elszánta magát a szakításra, és ezt a férfi sehogy sem tudta feldolgozni. Azon a bizonyos októberi napon hajnali két óra felé Ferenc a szórakozóhelyről épp elinduló Annamária mellé csapódott, mintha - mint korábban annyiszor - haza akarná kísérni. A fiatalok közt feltehetően szóváltás alakult ki, ami dulakodássá fajult, majd a férfi az előkapott késsel olyan súlyos sérüléseket okozott egykori kedvesének, hogy a lány a helyszínen meghalt. M. Ferencet még az elkövetés napján őrizetbe vették, az ügyészségi vádemelés után az elsőfokú tárgyalás várhatóan őszszel kezdődik. A bíróság tiszte lesz annak a mérlegelése, előre készült-e tettére a hajdani szerelme életére törő gyanúsított. - Látva, átélve ezeket az eseteket, a rendőrségnek a jövőben nagyon komolyan kell venni azokat a bejelentéseket, melyek életellenes fenyegetésről szólnak.

{p} A szülőknek is azt tanácsolom, figyeljenek oda a féltékenykedő, erőszakos udvarlóra - mondja Szemerszki alezredes. Igaz, a fenyegetőzés önmagában nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés, amiért senkit nem tartóztathatnak le, s nem kérhetik a kényszergyógykezelését sem. A törvény az emberölés előkészületét már bünteti, vagyis azt, ha valakit például rajtakapnak, hogy megveszi a pisztolyt, beszerzi a mérget. Aki azonban kést tart magánál, az nem föltétlenül készül bűntényre. Talán a jogalkotóknak is el kellene gondolkodniuk rajta, hogyan nyújthatna a rendőrség nagyobb védelmet a lehetséges áldozatoknak. Mi időszerűsíti a nyomozó szavait? Jó egy hónapja első fokon egymillió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság egy két éve meghalt ercsi kislány szüleinek. A Fejér Megyei Rendőrkapitányságot azért kötelezték - bár egyelőre nem jogerősen - a pénz megfizetésére, mert nem tett meg mindent az akkor 13 éves gyermek védelmében. A kamasz lányt 2002 őszén ölte meg volt barátja. A fiú korábban többször is bántalmazta a gyermeket, cipőfűzővel fojtogatta, fejét a betonba verte, ezért a szülők a rendőrök segítségét kérték, mindhiába. Csak tanácsot kaptak, hogy maguk kísérgessék a kislányt.Rendszerint kora hajnalban kelt a 25 éves B. Zita, Lőrinciből Gödöllőre járt dolgozni. Idén június 21-én is épp munkába indult, de a műszakkezdéskor hiába várták.

{p} Családtagjai a saját udvarukon leltek rá, átvágott torokkal. A gyanú D. Józsefre, a nő korábbi barátjára terelődött, akivel Zita nemrégiben szakított. A hatvani férfi nem volt képes beletörődni, hogy szétváltak az útjaik, és továbbra is szerelmével üldözte a lányt, sőt annak barátnőit, rokonait is igyekezett rávenni, hogy járjanak közben az érdekében. Zitát azonban már máshoz húzta a szíve - s ez az életébe került. A gyilkossági ügyben még folyik a nyomozás, így egyelőre tisztázatlan, pontosan mi is történt azon a nyári hajnalon. Az is kérdés, vajon megelőzhető lett volna-e a tragédia vagy sem. Utólag már minden arra utal, hogy a labilis idegzetű, szerelemféltő férfi magatartása és kijelentései előrevetítették a gyilkosságot.

Ezek is érdekelhetnek