Debrecen ürül, Kaposvár telik

Kaposvárra többen költöznek be, mint ahányan a somogyi megyeszékhelyről áttelepülnek a környező településekre. Somogyország központjának kisváros jellege - bár hetvenezren lakják - nem készteti menekülésre a zsúfoltságtól idegenkedőket.

Hazai élet2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Debrecen ürül, Kaposvár telik

Az egyik jelentős forgalmú ingatlanközvetítő iroda tapasztalatai szerint a beköltözni akarók általában falusi fiatalok, akik úgy vélik: jobbak a városban a munkalehetőségek, több mód nyílik a szórakozásra. Kiköltözni a nyugdíjasok szoktak, valamint az emeletes házakból elkívánkozó, több gyermeket nevelő harmincasok, akiknek van némi pénzük, de annyi nincs, hogy a városi családi házas övezetekben vehessenek ingatlant. A környékbeli falvakba - elsősorban Kaposmérőbe és Jutába - csaknem kizárólag azok költöznek ki, akiknek van autójuk, mert busszal körülményes a munkába járás és az ügyintézés.
Befolyásolja a döntéseket, hogy Kaposváron az ingatlanárak jóval magasabbak az átlagosnál; valamikor az amerikai hadsereg taszári megjelenésekor szöktek az égbe, de még most, hogy már egy árva jenki sincs a közeli bázison,  sem engednek egyáltalán a kért összegekből. Az ingatlanforgalom egyébként az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett, az ingatlanvásárlási kedvezmények változása mindkét irányban visszafogta a keresletet.
{p} Debrecenben jó élni, mert rendezett, tiszta és szép a város, fejlődik, gyarapodik a megyeszékhely. Aki megtehette, családi házat épített vagy vásárolt az elmúlt években. A telekárak borsosak. A vagyonosabbak maradnak Debrecenben, akiknek pedig vékonyabb a pénztárcájuk, a közeli településeken igyekeznek új életet kezdeni. Közkedvelt hely lett a szomszédos Mikepércs, Ebes, Hajdúsámson, Sámsonkert, illetve Józsa. A városhoz tartozó alsójózsai részen például pár éve kerékpárutat is építettek.
A városból falura költözők többsége megtartotta munkahelyét a cívisvárosban, vállalva ezzel a napi ingázás esetleges kellemetlenségeit. Még így is szívesebben élnek az emberek egy csöndes, nyugodt faluban, ízlésükre való s megfizethető családi házukban. Többségük személygépkocsival rendelkezik, így a megszokott nagybevásárlásokra továbbra is a cívisváros bevásárlóközpontjaiba járnak. A vidéki élet népszerűségét igazolják a lassan, de biztosan dráguló telkek és házak.

Ezek is érdekelhetnek