Ipari parkok és a türelem

Az országban jelenleg 65 ipari park működik, de mivel néhányban évek óta semmilyen fejlesztés sem történt, azt beszélik: tizenöt ipari parktól a gazdasági tárca megvonja a címet. Békésben nincs ilyen veszély.

Hazai élet2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Ipari parkok és a türelem


Az ország első ipari parkját Győrben hozták létre: háromévi előkészítés után 1992 szeptemberében vágták át a szalagot. A zöldmezős parkban az első három évben egyetlenegy cég települt be, de mára az ország egyik legfejlettebb ipari parkjává vált. Az első úgynevezett rekonstrukciós park Székesfehérváron, a Videoton elektronikai gyár területén jött létre. A cég privatizációja során a vállalatot ipari park modell szerint állították talpra, a foglalkoztatottak létszáma öt év alatt elérte a gazdasági átalakulás előtti szintet.
A kormányzat 1996-ban döntött az ipari parkok meghatározott program szerinti támogatásáról. Ennek első elemeként 1997-ben huszonnyolc terület nyerte el a címet. Az ipari parkok fejlesztésének programja mára jelentős gazdaság- és területfejlesztési eszközzé izmosodott. A program szakmai gazdájaként az ipari, majd gazdasági tárca tavaly év végéig 165 fejlesztési programra adta meg az ipari park címet. A parkok gazdasági súlyát jelzi, hogy 2002-ben vállalkozásaik adták az ipari foglalkoztatottak 15,7 százalékát, az ipar teljes értékesítési árbevételének 26,3 százalékát, valamint az ország ipari exportárbevételének 39 százalékát. Az ipari parkokban működő vállalkozások egy foglalkoztatottra jutó termelése az ipari átlag közel kétszerese. A fő mutatószámok is egyértelművé teszik, hogy az ipari parkok jelentősen fokozzák az ország gazdasági versenyképességét.
{p}Az ipari parkok összterülete meghaladja a 8800 hektárt, átlagosan ennek negyven százaléka beépített. Ötezer hektár - többségében teljes infrastruktúrával ellátott - terület még befektetőre vár.  A címet elnyert projekteknek mintegy tíz százaléka képtelen volt elkezdeni bármilyen fejlesztést is, ezért a döntéshozók akár a cím megvonását is kezdeményezhetik. Az eddigi tapasztalatok szerint az ipari parkok fejlesztése hosszú távú - nyolc-tizenkét éves - céltudatos folyamat, csak több szakterület, hivatal, hatóság harmonikus együttműködése lehet benne gyümölcsöző.
Békéscsaba 1999-ben nyerte el az ipari park címet az almáskerti volt kertészet 19 hektárjára, a megye nyolc ipari parkja közül egyedül ez teljesen zöldmezős. Első befektetőként a japán tulajdonú SMK Hungary Kft. települt be, ötven dolgozóval elektronikai berendezéseket szerel össze.
Jelenleg még csak ez az egy üzem termel a parkban, de a terület hetven százalékát már értékesítették. A közelmúltban az egyik gépjármű-értékesítő cég vásárolt két és fél hektárt, további hat és fél hektár még gazdára vár.
{p}- Eddig összesen tizenegy vállalkozás vásárolt területet, a szerződések alapján két éven belül be kell őket építeniük - ad tájékoztatást Sztankó János, a Békéscsaba Almáskerti Ipari Park vezetője. - A betelepülő vállalkozások tevékenysége igen tarka képet mutat, van közöttük például szoftverfejlesztő, textilfestő, csomagolóeszköz-gyártó, drótfonatkészítő és gépjármű-értékesítő. A telkek felét korábban is működő helyi kisvállalkozások vásárolták meg, akik bent a városban már nem tudtak tovább terjeszkedni. Itt minden közműhöz hozzájutnak, ha máshol telepednének le, nekik kellene kiépíteniük őket.
Az uniós csatalakozásunk óta helyi adókedvezményt nem adhatnak az önkormányzatok. Korábban Békéscsabán japánok három évig mentesültek a helyi iparűzési adó alól.
- Ha a betelepülő tizenegy vállalkozás munkához lát - tekint a jövőbe Sztankó János -, akkor három-négyszáz dolgozó foglalkoztatására számítunk. A meglévő szabad területek értékesítésével a létszámot szeretnénk megduplázni. Két vagy három vállalkozást várunk még az ipari parkba, a helyi médiában teszünk közzé róla információkat, illetve a határon túl befektetőket kereső akciókon adunk tájékoztatást, továbbá igénybe vesszük az ITD Hungary közreműködését és a kamarák információs hálózatát is.
A Gyomaendrődi Ipari Park 1999-ben kapta meg a címet, a negyvenkilenc hektáros területből negyven zöldmezős, ugyanis a korábban már meglévő ipari övezetből öt üzemet bevontak a parkba. A zöldmezős terület több mint felén 2002 decemberére kiépítették az infrastruktúrát. Ebből a területből most értékesítettek 3,7 hektárt. A befektető ezerháromszáz négyzetméteres csarnok megépítését vállalta, illetve százhúsz dolgozó foglalkoztatását. A tervek szerint a kivitelezést még ez évben elkezdik, és jövőre már munka is folyik a csarnokban.
- A területet a befektető kedvezményes áron kapta meg az önkormányzattól, továbbá ingyenesen csatlakozhatott a kiépített infrastruktúrákra. Nagyon nehéz befektetőt találni, de bízunk bene, hogy az első betelepülőt látva a többiek már könnyebben jönnek Gyomaendrődre - latolgatja Fábián Lajos, a Gyomaszolg Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetnek