Két vizsgálati jelentés

Július tizenkilencedikén Kisteleken eltemették a nyolcvanéves Kovács Bélát, akit egy elcserélt lelet miatt tévedésből műtöttek meg a szegedi klinikán, és a szövődmények következtében elhunyt.

Hazai életTanács Gábor2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Két vizsgálati jelentés

A sírnál beszédet mondott a Szegedi II. Kórház megbízott igazgatója, Baráth Lajos, a Szegedi Tudományegyetem képviseletében pedig Lonovics János profeszszor, rektorhelyettes. Közben tovább gyűrűzik az idős férfi halála kavarta botrány: napvilágra került, hogy a felelősség megállapítására irányuló vizsgálat jelentéséből két változat került a városházára. A dokumentum tizedik pontját a Nárai György - jelenleg kényszerszabadságon lévő főigazgató - által továbbított példányban kitakarták, így a kilences pont után nyomban a tizenegyes következett. A kivett bekezdés lényege, hogy Piros Györgyi, aki a sürgősségi betegellátó osztály megbízott vezetőjeként és a kórház orvos-igazgatójaként is ügyeletes kellett volna hogy legyen, nem tartózkodott a kórházban, sőt a városban sem. Piros Györgyi szerint ő telefonos igazgatói felügyeletet, nem pedig a betegellátáshoz kötött ügyeletet látott el. Ez a fordulat azért is furcsa, mert Nárai György előzőleg őt is felfüggesztette a sürgősségi osztály megbízott vezetői tisztéből.

{p} A kényszerszabadságon lévő igazgató azt nyilatkozta, hogy a jelentés nem volt végleges, csak munkaanyag. Ugyanaznap, máshonnan - de szintén hivatalos forrásból, melyet azonban nem neveztek meg - a teljes jelentés is megérkezett Mózes Ervin jegyzőhöz, aki ezt tekintette hivatalos verziónak. Ugyanakkor ennek a jelentésnek a birtokában Piros Györgyi felelősségét nem firtatták az egészségügyi bizottság ülésén - ahol eldöntötték, hogy kezdeményezik a közgyűlésnél Nárai György eltávolítását -, hanem csak a főigazgató ügyében döntöttek. Mózes Ervin jegyző szerint Piros Györgyi főorvos esetleges felelősségét a fegyelmi vizsgálat keretében tisztázzák.Az egyetem már lefolytatva a vizsgálatot megállapította, hogy a műtétet végző ügyeletes orvost nem terheli felelősség. Kökény Mihály egészségügyi miniszter felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy vizsgálja meg, nem követtek-e el mulasztást a klinikán is, ahol a kórházban elcserélt leletek alapján megműtötték Kovács Bélát.A nyolcvanéves Berkó Vincét, akinek a lelete alapján Kovács Bélát megműtötték, amikor a tévedés kiderült, megoperálták. Lapzártánk idején súlyos állapotban volt.

{p} Kórházi karpánt. A nehezen kommunikáló vagy kommunikációképtelen betegeket a jövő év január 1-jétől kötelesek lesznek személyi azonosítóval ellátni az egészségügyi intézmények - jelentette be Kökény Mihály egészségügyi miniszter. A kórházak maguk dönthetnek arról, hogy milyen, az azonosítást és az adatvédelmi követelményeket is biztosító technikát alkalmaznak. Az intézkedésre a szegedi betegcsereügy következményeként került sor.

Ezek is érdekelhetnek