Megették a nyájat Karcagon

Száznál több öntöttvas lábasban és vagy kéttucatnyi bográcsban főtt birkaétel június utolsó szombatján a nagykunok központjában. Karcagon, a múzeumpark hatalmas fáinak árnyékában végeláthatatlan sorban sorakoztak a nagy lábasok, melyek mindegyikében egy egész birka húsa rotyogott.

Hazai élet2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Megették a nyájat Karcagon

A hatodik karcagi birkafőző-verseny minden korábbinál népesebb mezőnyt csalt a kunok földjére: egész csapatok jöttek Szigetszentmiklósról, Tardról, Túrkevéről, Budapestről, Abonyból, a Jászságból, Békéscsabáról és más településekről.
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és a zsűriben ítélkező társai százhuszonnyolc vaslábas tartalmát kóstolták meg. Egyhangú döntésük alapján az idén is karcagi nyerte az első díjat: ifjabb Csontos György, aki már eddig is többször ért el előkelő helyezést. A családja minden tagja főzött, s ez érthető, hiszen nemzedékekre visszamenőleg szakértői a birka tenyésztésének és főzésének. A második helyet is egy kunsági főzőember, a kunmadarasi Gelei Tamás szerezte meg, a harmadik a karcagi Laboncz János lett.  
Hamar fényesre törölték a vaslábasokat, s hiába főztek minden eddiginél több birkapörköltet, az idén is sokaknak be kellett érniük az étel mennyei illatával. No meg a színvonalas műsorral, továbbá a szomszédos sportcsarnokban megrendezett Nagykun Expo látványos kiállításaival. Bemutatkozott hetven vállalkozás, a tájegység kézművessége, mezőgazdasága, biotermékei, környezetvédelme, gépipara, építőipara és a járműipar. Ezen a hétvégén bebizonyosodott, hogy a Nagykunság képes összefogni a múlt értékeinek megőrzésében és újak teremtésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek