Útvesztőben

Magyarországon drogra körülbelül ötven-hatvan milliárd forintot költenek évente. A tíz éve alig változó ár nem jelent akadályt: hazánkban minden létező drogféle beszerezhető. A drogosok száma 1995 óta megkétszereződött.

Hazai életCsőri Krisztina2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Útvesztőben


Manapság 13-15 ezer drogfüggőt kezelnek különféle egészségügyi, alapítványi intézményekben, s becslések szerint az aktív kábítószerezők száma eléri a 150-200 ezer főt.
Heroin, kokain, LSD, speed, crack, e-por: ezek a kemény drogok; hasis, gomba, marihuána: enyhe drogok. A legjellemzőbb különbség a kettő között, hogy míg az előbbieket javarészt laboratóriumi körülmények között állítják elő, addig az utóbb felsoroltak különösebb beavatkozás nélkül a "természet patikájában" keletkezett, bódulatot okozó, tudatmódosító szerek. Hazánk 16 éves korosztályának több mint egyharmada kipróbált már valamilyen szert.
A "probléma" egyidős az emberiség történetével. A sámánok, varázslók már több ezer éve is a természetből nyert szerek hatása alatt jósoltak az átélt nem e világi élmények alapján. Nemrégiben fedezték fel az Európát Egyiptommal és Ázsiával összekötő, több mint kétezer éves kábítószer-kereskedelmi útvonalat.
A kemény drogokról a fogyasztók is bevallják, hogy veszélyes szerek. Köztudottan függőséghez vezet gyakori használatuk, például az LSD hatóanyagai a gerincvelőbe épülnek, és onnan többé nem távoznak. Ráadásul genetikai változásokat okoznak az örökítőanyagban, ami az utódok degenerációjához vezethet. A heroin, melyet a felső tízezer használ, gyengébb szer, de előbb vezet pszichikai függőséghez. A crackről pedig - a kábítószerek között is a "legszemetebb" termék - az a hír járja, hogy az első fogyasztás alkalmával mindkét függőség - lelki és fizikai - nagy gyakorisággal felléphet.
{p}A legnépszerűbb szer, amelyről Hollandia kapcsán már szinte mindenki hallott, a könnyű drognak titulált marihuána. Kanadában rákos betegségük végső stádiumába jutott pácienseknek orvos írhatja fel fájdalomcsillapítás céljából a marihuána fogyasztását. Több száz féle gyógyszeralapanyag fellelhető benne különböző formában. Csakhogy olyan lelki élményt ad egyes fogyasztóknak, ami a keményebb drogok útjára csábíthatja őket. Teljesen ismeretlen érzéseket-élményeket gerjeszt, a valóság átértékelését váltja ki, ami a létező legátkozottabb csapda, melybe ember önszántából kerülhet. Erős akarat kell hozzá, hogy a marihuána fogyasztója ne lépje át a megengedett határt. Ezért nem tűrhető el, hogy egyéni mérlegelés tárgyát képezze ennek a fajta kábítószernek a használata, ezért nem hunyhat szemet felette az állam.
Mindebből kitűnik, hogy a legkönnyebben úgy nem válunk drogossá, ha ki sem próbáljuk a szereket. Hasonlóan érvényes e  bölcsesség a dohányzásra és az ivásra is. Az ember azonban nem ilyen egyszerűen működik. Évezredek óta keresi a szereket, melyek kábítanak, a hétköznapi érzések mellé újakat varázsolnak. Félő, bár küzdünk ellene, nem leszünk józanabbak őseinknél.

A leggyakoribb kábítószerek magyarországi átlagos árai
Kokain, 10000-15000 Ft/gramm, a drogosok   3%-a fogyasztja
Heroin, 5000-12000 Ft/gramm, a drogosok   3%-a fogyasztja
Hasis, 2000 Ft/gramm, a drogosok   3%-a fogyasztja
Speed (diszkódrog), 2000-4000 Ft/darab, a drogosok 14%-a fogyasztja
Extasy tabletta (diszkódrog), 1500-1800 Ft/darab, a drogosok 15%-a fogyasztja
LSD-bélyeg, 1300-1500 Ft/darab, a drogosok   7%-a fogyasztja
Marihuánás cigaretta, 1800-2500 Ft/darab, a drogosok 25%-a fogyasztja
Bármilyen egyéb drog: a drogosok 30%-a fogyasztja
(Forrás: Szabad Föld-gyűjtés)

Ezek is érdekelhetnek