Kétezer embert fenyeget az üres zseb káosza

Ha nincs fűtés, nincs áram. Ha nincs áram, másik hetven diósgyőri cég válik működésképtelenné, esetleg veszteségessé, aztán ott sem lesz fizetés. Ördögi kör. Lassan követhetetlen gubanc, ami a szinte folytonos felszámolás alatt álló, egykor nagy múltú, mára rengeteg apró céggé szétesett diósgyőri kohászatban történik.

Hazai életKeresztény Gabriella2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Kétezer embert fenyeget az üres zseb káosza


Meg sem kíséreljük olvasóinknak feltárni a DAM irdatlanul vaskos "fekete dosszié"-ját, mert soha nem érnénk a végére. Ami biztos: a hosszú ideje végnapjait élő, majd haló poraiból újból és újból feltámadó, tulajdonosokat váltó, s a legutóbb távozott olaszok után most éppen ukrán vevőre váró részvénytársasági konglomerátum életében ezúttal minden korábbinál is szomorúbb, mondhatni szégyenteljesebb fejezet következett. Mert nincs annál szomorúbb, ha dolgozók maradnak bér nélkül hosszú hónapokra: több mint kétszáz alkalmazottja a DAM Energy Kft.-nek, amely energiával látja el a még itt működő, mintegy kétezer főt foglalkoztató többi hetven céget. És fogalmuk sincs, mikor jutnak jogos fizetésükhöz, érdemi választ egyelőre senkitől nem kaptak.
A július óta tartó pénztelenségük közben belecsúszott az őszi iskolakezdésbe, sok családnál kikapcsolták a villanyt, a gázt és a telefont, a bankok hitelek felmondásával és végrehajtással fenyegetik őket, elmaradtak a tanszervásárlások, félbeszakadt a gyerek fizetős iskolája, a legszükségesebbre szorítkoznak az élelmiszer-vásárlások. "Ha nem kapunk fizetést, egyszerűen éhen döglünk!" - kiabálták elkeseredetten a DAM Energy Kft. munkásai első demonstrációjuk alkalmával. A tüntetést szeptember 9-én a cég szakszervezete által meghirdetett nyolcórás figyelmeztető sztrájk követte, s egyúttal elküldték petíciójukat a társaság többségi tulajdonosának, a DAM Steel Rt.-t felszámoló Mátraholding Rt.-nek.  A sztrájk persze nem megoldás olyan helyzetben, amikor a valaha volt kohászat területén, a szoros egymásrautaltságban szinte hajszálon függ a vállalatok működése. Díjtartozásaik miatt az áramellátás felfüggesztésével fenyegeti őket - közöttük a kétszáz dolgozójával sztrájkoló energiaszolgáltató kft.-t is - az elektromos művek és a Mol Rt.
A társaságnál minden jel szerint a felszámolás, a vevőre várás közepette eluralkodott az üres zseb káosza, a megvont energia miatti működésképtelenség fenyegető réme. Eközben a jelenlegi, egyfolytában a felszámolásról egyeztető, illetve vevővel tárgyaló többségi tulajdonostól még konkrét ígéreteket sem kapnak a bérek kifizetésére, s az sem tölt el senkit megnyugvással, hogy a javarészt ukrán illetékességű Donbass Ipari Szövetségnek azon kívül, hogy szándékában áll a gyárat megvenni, ismeretlenek a hosszú távú tervei.  Az elmaradt bér közel 57 millió forint, ekkora összeg miatt most több mint száz nyomorba süllyedt borsodi család vergődik. Azok a dolgozók, akik még nem távoztak az alámerülő hajóról.
Akik még reménykednek abban, hogy egyszer mégiscsak aláírják végre a felszámolás alatt álló DAM Steel Rt. adásvételi szerződését. Vagy netán azzal a képtelennek tűnő, de kohászati szakemberek szerint eredménynyel kecsegtető lehetőséggel élnek, hogy a kft. ellen is felszámolást kezdeményeznek, s így a bíróság által kijelölt felszámoló szervezet a bérgarancia-alapból rendezhetné az elmaradt fizetéseket.
A sztrájkbizottság lapzártánk reggelén egyezett meg a cégvezetéssel: az elmaradt bért részletekben kifizetik, ennek fejében a dolgozók nem korlátozzák az áramszolgáltatást.Az egészben az a legszomorúbb, hogy ebben az ügyben valójában mindenki megértő. A nagy és kis cégek vezetői, a többségi tulajdonos menedzsmentje egyaránt "mélyen átérzik" az emberek helyzetének nyomorúságát, a megoldást azonban a távoli jövő függvényének tartják. És nemcsak a sztrájkot kirobbantó elmaradt bérek kifizetését, mert még ennél is nagyobb tét (és nagyobb bizonytalanság) közel kétezer diósgyőri munkás sorsa. Pénz és adásvételi szerződés azonban egyelőre nincs, hitelre ugyanakkor már kenyeret sem adnak sehol.

Ezek is érdekelhetnek