Letették a kalapácsot Lyukóbányán

Nincs több fejtés, mostantól indulnak a bezárási-rekultivációs munkák Lyukóbányán, ahol egy hete hozták fel jelképesen az utolsó csille szenet s fordították le a bányászkalapácsot, ami a bezárt bányák jelképe.

Hazai élet2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Letették a kalapácsot Lyukóbányán


A környezetvédelmi szempontból aggályos berendezéseket kihozzák az aknából, majd elkezdődik a tömedékelés, végül a talajvíz lassan, mintegy 15 év alatt, teljesen elönti a járatokat. A folyamat visszafordíthatatlan, a bánya végleges bezárása az előzetes tervek szerint február-márciusig zajlik le. A jelenlegi 230 alkalmazottat novemberig tovább foglalkoztatják a bezárási munkálatok elvégzésénél, s a későbbi munkálatok létszámigényét felülvizsgálva foglalkoztatnak néhány korábbi dolgozót addig, míg végül lakat kerül a bányára.

Lyukóbányán 66 év alatt 32 millió tonna szenet hoztak felszínre, sokáig az ország első számú bányájaként üzemelt, majd a második, harmadik lett. Nemrég újra a második helyre került a mélyművelésű bányák körében, mert az országban egészen tegnapig két ilyen bánya működött. Mostantól már csak a Dunántúlon, pontosabban Márkushegyen zajlik mélyművelésű szénfejtés.
Ott úgy nyilatkoztak: Lyukóból mintegy 30-50 dolgozót vesznek át. Az üzemeltető Lyukószén Kft. igyekszik elérni, hogy a mintegy húszhektáros bányaterület ne maradjon parlagon, ezért folyamatos egyeztetések zajlanak ingatlanforgalmazó cégekkel.