Nem termel a Hajdú-Bét

Leállt a termelés a felszámolás alatt lévő Hajdú-Bét Rt. debreceni gyárában. A lépést azzal magyarázzák, hogy a tetemes tartozások miatt a Debreceni Vízmű Rt. megszüntette a technológiai szennyvíz elvezetését a telepről.

Hazai életBalogh Mária2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Nem termel a Hajdú-Bét


Mint megtudtuk, a Hajdú-Bét Rt. jelenleg is több mint 56 millió forint víz- és csatornadíjjal tartozik a vízszolgáltatónak. A Debreceni Vízmű Rt. a tarthatatlan helyzet miatt a gyár ivóvízellátását már tavaly decemberben megszüntette. Azóta a termeléshez a Hajdú-Bét saját vízműtelepe szolgáltatta a vizet. Az ipari szennyvíz elvezetését szeptemberben függesztette fel a hajdúsági vízmű, ami miatt a termelést be kellett szüntetni. Információink szerint a gyárat bérlő Bábolna Rt. által foglalkoztatott háromszáz dolgozó szerződése hamarosan lejár, a felszámolás alatt álló Hajdú-Bét állományában lévő közel kétszáz dolgozó többségének munkájára pedig valószínűleg nem lesz szükség a jövőben.
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Hajdú-Bét Rt. egykori beszállítói megkapták-e már a régóta ígért, állami garanciával vállalt kormányzati kölcsönüket. Ónodiné Demeter Éva, hajdúböszörményi gazdálkodó érdeklődésünkre kifejtette: a hitel 38 százalékát nemrégiben kézhez vehették a pórul járt libatartók. A termelők a hitelből korábbi tartozásaikat rendezték, így új, biztos megélhetést nyújtó vállalkozás beindítására nem maradt tőkéjük. A lúdtartók a közeljövőben tiltakozni és tárgyalni utaznak Budapestre a felszámoló irodájába, mivel a Hajdú-Bét Rt. felszámolóbiztosa pár hónapja nem tette lehetővé, hogy a beszállítók választmányt hozzanak létre. Ennek hiányában a hitelezők nem kaphatnak betekintést a felszámolás menetébe, így a tényleges vagyoni helyzetbe sem.

Ezek is érdekelhetnek