Drágul az autósok biztosítása

Az autótulajdonosoknak egy hónapjuk van arra, hogy biztosítótársaságot váltsanak vagy megtartsák a régit. Egyelőre nem tudható, mekkora eltérések vannak a kisebb, illetve a nagyobb biztosítótársaságok ajánlatai között, egy biztos: a szolgáltatások bővülni fognak.

Hazai életSzarvas Zsolt2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Drágul az autósok biztosítása


A tizenkét biztosítótársaság egymástól is eltérő szempontokat mérlegelve határozza meg díjtarifáit, ezért olyannyira különböznek egymástól a most közölt tarifacsomagok, hogy egyelőre még a szakértők sem tudták megmondani, mekkora az átlagos díjnövekedés. Azt azonban hozzátette: akkora különbségek nincsenek a biztosítótársaságok ajánlatai között, mint a tavalyi átigazolási időszakban, ugyanakkor egyre élesedik a verseny a szolgáltatások színvonalában. Ezért a szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy az esetleges biztosítóváltáskor ne csak a díjtételek alapján döntsünk.
Mindenesetre uralkodóan tíz százalék körüli mértékben nőttek a díjak, s a legmagasabb tarifával továbbra is a budapesti lakosok számolhatnak. A legtöbb biztosító belefoglalta tarifáiba az úgynevezett gumiszabályt, tehát a biztosító jogát arra, hogy egyedi szerződést kössön ügyfelével.
Emellett  számos kedvezmény teszi körülményessé a tarifák összevetését.
Annak, aki nem vált biztosítót, semmi teendője nincs, aki viszont váltani szeretne, annak legkésőbb december 1-jéig fel kell mondania a szerződését a jelenlegi biztosítójánál. Ezt a legjobb személyesen megtenni, mert igazolást kell kérnie a "bónusz-málusz" besorolásáról, amelynek alapján az új biztosító a már megszerzett fokozatba sorolja, ellenkező esetben a legalacsonyabb, azaz a legdrágább kategóriába sorolják a biztosítóváltót. Azért is érdemes személyesen megjelenni, mert tavaly problémák adódtak a faxos felmondásból. Az új biztosítóval legkésőbb december végéig kell megkötni az új szerződést.
Új szabály, hogy aki nem vagy helytelenül bontja fel a biztosítását, annak a szerződése érvényben marad, esetleges új kontraktusa érvénytelen lesz. Aki régi szerződésének díját - ami 2005. január 1-jétől is érvényes - nem fizeti be, annak szerződése díj nem fizetés miatt megszűnik (január 31-én), és az év hátralévő részére is a jelenlegi biztosítójánál kell új szerződést kötnie. A biztosítási időszak alatt ugyanis az adott gépjárműre más biztosítóval nem köthető szerződés. Ilyenkor az ügyfél elveszíti a már megszerzett bónuszfokozatát, és az új szerződés legfeljebb A0 fokozatú lehet.

Ezek is érdekelhetnek