Elutasították a libatartók petícióját

A felszámolás alatt lévő Hajdú-Bét Rt. libatartóinak éhségsztrájkja október 26-án ért véget Budapesten a korábbi tulajdonos, a Wallis Rt. székháza előtt. A tüntetésre azért érkezett a maroknyi, 35-40 lúdtartóból álló csoport, mert több mint egy éve hiába követelik leadott libáik árát.

Hazai élet2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Elutasították a libatartók  petícióját


A gazdák az éhségsztrájk előtt petíciót küldtek Bajnai Gordonnak, a Wallis Rt. vezérigazgatójának. Azt kérték benne, hogy a cég vezetősége tárgyaljon velük a követelések megvásárlásáról. A gazdák felvetett kérésükre elutasító választ kaptak a Wallis Rt. vezetőitől, olyan indoklással, hogy a Hajdú-Bét január óta felszámolás alatt áll, így a követelésekről csak a felszámolónak van joga tárgyalni.
Ezt követően, az éhségsztrájk utolsó napjaiban, immár a második petíciójukat nyújtották be a károsultak a Wallis Rt. vezérigazgatójának. Ebben már azt kérték, hogy ha nem a korábbi tulajdonos, akkor a tulajdonrésszel bíró Raiffeisen Bank Rt. és a Békés-Fact Kft. együtt oldják meg a károsult libatartók problémáját. Erre a beadványra is elutasító válasz érkezett a Wallistól olyan hivatkozással, hogy a cég jelentős veszteségeket szenvedett el a Hajdú-Bét Rt. felszámolása során, ezért a jövőben nem kíván befektetőként vagy finanszírozóként részt venni a baromfiágazatban.
Az éhségsztrájkkal és a reménnyel felhagyott tiszántúli gazdák közül néhányan úgy döntöttek, hogy újabb levelet írnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, aki egyébként a korábbi tüntetésre is hivatalos volt. A kérelemben azt vetik fel, adjon az állam újabb ötvenszázalékos, kedvezményes hitelt a Hajdú-Bét Rt. D kategóriába sorolt károsultjainak, ha a saját, jogosan követelt járandóságukhoz semmiképpen nem juthatnak hozzá.

Ezek is érdekelhetnek