Kenderízű limonádé

Kenderízű limonádé, kendermagos csokoládé, kendersör; sokat sejtető csomagolásban, sejtelmes szlogenekkel. Egy üdítőitalokat és nyalánkságokat forgalmazó cég állítólag engedéllyel terjeszt cannabis-, azaz kendertartalmú termékeket.

Hazai életTörök Monika2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Kenderízű limonádé


A tetrahidro-cannabinol - a THC, amely kábítószernek minősül - állítólag nem, vagy alig mérhető a sörökben vagy a vodkában. Az interneten is olvasható termékjellemzések és a címkék azonban többre utalnak egy hétköznapi italnál.
Forgalomba hozható-e ma Magyarországon olyan élelmiszer, amely, ha csak kis mennyiségben is, de kábítószert tartalmaz? A jogszabály megenged 0,2 százalék határértékkel ilyen kábítószert tartalmazó élelmiszert annak ellenére, hogy köztudomású káros hatása. A THC fogyasztása nagyobb mennyiségben memóriazavart, személyiségváltozást, sőt pszichés függőséget okoz. Ennek ellenére Magyarországon már 1999 óta ismertek ilyen "bódító" élelmiszerek a piacon.
Egy kendertartalmú italokat és édességet forgalmazó cég vezetője, Herceg Ferenc szerint a kendertartalmú termékek semmivel sem jobbak vagy rosszabbak más élelmiszereknél, a kivonatot csupán a kender jellegzetes íze miatt keverik az élelmiszerekbe - bár a kenderízt el lehet érni THC-tartalom nélkül is. A jó reklámfogás kedvéért és a fiatalok butítására a cégek a "hagyományos" eljárást választják. Marad tehát a polcokon a kenderízű limonádé, sör vagy csokoládé.
Aki körülnéz az interneten, körülbelül egy perc alatt rálel a kínálatra, melyből csak "ízelítőül" mutatunk be kettőt:
Svájci Cannabis jeges tea: 2004 legjobb íze, fantasztikus, természetes érzés. Készült víz, (5%) THC-mentes kendervirágszirup, cukor, citromlé, feketetea-kivonat, aszkorbinsav, ízesítés: (0,015%) THC-mentes kendervirág-kivonat felhasználásával. Ajánlott ár: 490 Ft.
Koffein tartalmú üdítőital, grapefruit- és citromízesítéssel, kendermagkivonattal Készült víz, cukor, szénsav, koncentrált grapefruitlé, citromsav, koffein (150-350mg/l), karamell, THC-mentes kenderkivonat (0,01%), vitaminok: B1, B6, C, E, naicin, stabilizátorok: E414, E445 felhasználásával. Ajánlott ár: 740 Ft.

Ezek is érdekelhetnek