Legkevesebb három év

A magyar állampolgárság megszerzése a különleges esetektől eltekintve (családegyesítés, visszahonosítás, menekült) jelenleg többéves folyamat.

Hazai élet2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Legkevesebb három év


A Magyarországra áttelepülni szándékozónak mindenekelőtt beutazási vízumra van szüksége. Ehhez természetesen igazolnia kell a lakhatási lehetőségét, illetve a megélhetését. A vízumkérelem elbírálása nagyjából másfél hónapba telik.
Ezt követően kaphat a külföldi állampolgár tartózkodási engedélyt. A különféle eljárások között ez a legegyszerűbb és leggyorsabb, bár erre is olykor négy-öt hónapot kell várni.
A következő lépésben letelepedési engedély megszerzésére van szükség. Ezt egy év (magyar állampolgár felmenők vagy családtagok híján három év) itt-tartózkodás után lehet kérelmezni, de gyakorlatilag hozzá kell számolni még néhány hónapot, mivel szükséges beszerezni különböző ÁNTSZ- és APEH-igazolásokat, s ez meglepően időigényes folyamat. A letelepedési kérelmet hat hónap alatt bírálják el, nem mindig kedvezően; a fellebbezés ismét néhány hónapot vehet igénybe.
A honosítás - állampolgárság - kérelmezése előtt a letelepedett külföldinek vizsgáznia kell alkotmányos alapismeretekből. Ez újabb két-három hónap.
Tehát amennyiben a külföldi valamely családtagja, illetve felmenői néhai vagy jelenlegi magyar állampolgárságát bizonyítani tudja, egyévi (másképpen akár nyolcévi) igazolt folyamatos itt-tartózkodás után benyújthatja a magyar állampolgárság megszerzését célzó honosítási kérelmét. Ennek elbírálása huszonegy hónap alatt kell megtörténjék, s a hivatal általában nem dönt ennél rövidebb határidővel.
Egy hónapra kell számítani, míg a külföldi lakóhelye szerinti illetékes önkormányzat értesítést küld a kérelmezőnek a BM döntéséről. Amikor nagyjából egy újabb hónap múlva a kérelmező leteszi az állampolgári esküt, lezárul a honosítás folyamata.
Mindezt összegezve: nagyjából harmincöt-negyven hónapnyi ügyintézés, illetve várakozás szükséges az állampolgárság megszerzéséhez.