Szigorodó ellenőrzés a közutakon

Az év hátralevő hónapjaiban Magyarország északnyugati és délkeleti részén tervez a közlekedési felügyelet összehangolt közúti ellenőrzést - értesült lapunk. Több megye részvételével bonyolított összehangolt ellenőrzés eddig Észak-Magyarország és Délnyugat-Magyarország területén volt.

Hazai élet2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Szigorodó ellenőrzés a közutakon


Az október végén lezajlott összevont ellenőrzés alkalmával a közlekedési hatóság célja nem a szankcionálás, hanem a helyes üzembentartói magatartás kialakulásának elősegítése volt - közölte lapunkkal a közlekedési felügyelet munkatársa. A 2196 ellenőrzés során 329 szabálysértést állapított meg a felügyelet. A gépjármű üzembentartói 167 esetben szóbeli figyelmeztetést kaptak. Az észlelt hiányosságok 83 esetben olyan súlyosak voltak, hogy szabálysértési eljárást is kezdeményeztek a felügyelet munkatársai. Egy esetben az ellenőrző hatóság a közúti közlekedés biztonságát közvetlenül veszélyeztető jármű rendszámát érvénytelenítette. Negyvennyolc járművön olyan hibát észleltek az ellenőrök, amelynek kijavítását rendkívüli műszaki vizsga keretében a hatóság ellenőrizni kívánja. Húsz gépjárművezető esetében - a menetleveleket megvizsgálva - a felügyelet pihenőidőt rendelt el.
Az ellenőrzések során a felügyelet többek között ellenőrizte az úti okmányokat, a gumiabroncsok állapotát, vizsgálták a féket, kormányszerkezetet, világító- és jelzőberendezés működését, a veszélyes anyagok szállítási szabályainak betartását. A közúti ellenőrök arra is figyelmet fordítottak, hogy betartják-e a munkaadók a vezetési és pihenőidős előírásokat, jól van-e rögzítve a rakomány, és mérték a kipufogógázok összetételét is.

Szankciók
Az engedélyhez, bejelentési kötelezettséghez, meghatározott okmányok meglétéhez kötött belföldi és nemzetközi személy- és áruszállításra, saját számlás személy- és áruszállításra vonatkozó szabályok megsértői bírságot kötelesek fizetni. Az engedélyhez kötött rendelkezések megsértője 400 000 - 800 000 Ft közti, a bejelentési kötelezettségre és a saját számlás személyszállításra vonatkozó rendelkezések megsértőjének 100 000-300 000 Ft közötti bírságot kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetnek