Furcsa felcsercsere Csehiben

Az egykori bányászfalu, Egercsehi és a szomszédos Szúcs kétezer-négyszáz páciense januártól háziorvos nélkül maradt. A doktor ugyanis úgy döntött: Írországban vállal munkát. Elutazása előtt ráadásul kiürítette a rendelőt, sőt elvitte a betegek számítógépen tárolt adatait is.

Hazai életCsászár Jenő2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Furcsa felcsercsere Csehiben

- Azért fordultunk a nyilvánossághoz, hogy más önkormányzatok okuljanak a példánkból, s jól nézzék meg, milyen szerződést kötnek a vállalkozó háziorvossal - mondja Tóth Andrásné. Egercsehi polgármestere rendőrségi feljelentést is tett a volt háziorvos ellen közellátás veszélyeztetése miatt, valamint azért, mert szerinte a rendelőből elvitt eszközök egy része az önkormányzat tulajdona.
Már fél éve fontolgatta a hevesi falucska háziorvosa, hogy az uniós csatlakozás adta lehetőséggel élve külföldön vállal munkát. Szemrevételezte is az írországi viszonyokat, majd tavaly decemberben bejelentette a két község polgármesterének, hogy elfogadja a külhoni állást. Az egercsehi önkormányzat arra kérte az orvost: távolléte idejére gondoskodjon helyettesről. Tóth Andrásnét lepte meg a legjobban, amikor az ÁNTSZ arról értesítette, hogy januártól nincs bejelentett orvosuk.
Levelezés kezdődött. A képviselő-testület megírta a doktor úrnak, hogy csak akkor egyezik bele a munkavállalásba, ha a tíz éve kötött szerződésnek megfelelően biztosítja a helyettes orvost. A doktor erre ugyancsak levelet fogalmazott, amit december 30-án adott át a polgármester asszonynak. Ebben januártól felmondta a vele tíz éve kötött betegellátási szerződést.
Hogy milyen indokkal? Balkáni színvonalúak a rendelők Szúcs-Bányatelepen és Egercsehi ófaluban. Az összedőlés előtt álló épületek a kötelezően előírt minimális felszerelést is nélkülözik, így hiányoznak a normális munkafeltételek - írja a háziorvos. Ezzel együtt nem mondott le a praxisjogáról, azt értékesíteni kívánja.
- Január 3-án az asszisztensnő azzal várt, hogy menjek gyorsan, mert a rendelő üres, se gyógyszer, se műszer. Itt álltunk elsősegélynyújtó felszerelés és telefonvonal nélkül - emlékszik vissza Tóth Andrásné a "rázós" évkezdetre.
Gyorsan kellett cselekedni: a közeli községből kerítettek helyettest, akinek "vakon" kellett rendelnie, mert hiszen hiányoztak a betegkartonok adatai, melyeket 1998 óta csak a doktor számítógépén tároltak és vezettek. Az egészségház ajtaján tábla figyelmeztette a pácienseket, hogy a gyógyszereiket és a zárójelentéseiket okvetlenül hozzák magukkal a rendelésre.
{p}
A praxis birtokosa jogi képviselője útján először azt üzente, hogy csak megfelelő ellenértékért adja át a dokumentációt. Csak a napokban értesítette a Heves Megyei Egészségpénztár az egercsehi önkormányzatot, hogy hamarosan átvehetik a betegek kórelőzményeit tartalmazó, lemezre mentett anyagot.
Időközben megérkezett az adatvédelmi biztos válasza is, akitől a bányászfalu vezetői tanácsot kértek. Ezek szerint: "A háziorvosi ellátás mindenkori szolgáltatója jogosult a betegek egészségügyi dokumentációjának kezelésére, a jogelőd háziorvos nem teremthet olyan helyzetet, hogy a betegnyilvántartások visszatartásával a praxis kiüresedjék és a háziorvosi ellátás ellehetetlenüljön"- szól a levél, mely akár iránytű, útmutatás lehet más, hoppon maradt település számára is.

Orvos-elvándorlás
Korábban csak tartottunk tőle, mostanra bekövetkezett: az európai uniós csatlakozás óta eddig már több mint négyszáz hazai orvos vállalt munkát külföldön. Holott majd minden megyénkből hiányzik 20-50 orvos a kórházakból, magánkörzetekből. Magyar betegek helyett svédeket, osztrákokat, angolokat, íreket gyógyítanak. Profi közvetítő cégek toborozzák őket. S hogy dönt egyre több orvosunk, hogy távozik? Számukra a hazai bérek nyolc-tízszeresét, esetenként tizenötszörösét ígérik nekik havonta. Legtöbben Vas megyéből távoztak, ötvenen vállaltak munkát Ausztriában.
A magyar doktorok számára Nagy-Britannia az egyik legnépszerűbb hely, eddig kétszázan jelezték, hogy szívesen gyógyítanának ott. Nemcsak tartós munkára de egy-egy hétvégi ügyeletre is vállalkoznak a magyarok. Első csoportjuk február végén indul olcsó, úgymond fapados repülőgéppel a szigetországba, ahol egy munkával töltött víkend alatt annyit kereshetnek, mint itthon egy hónap alatt. Egy felmérés szerint a frissen diplomázott szakorvosjelöltek kétharmada tervezi, hogy később külhonban kíván dolgozni, s egyharmaduk már konkrét állásajánlatról is tárgyalt.

Ezek is érdekelhetnek