Csapda a virágpornak

Mégsem lesz az idén új parlagfűtörvény - a kabinet visszavonta a korábban már jóváhagyott tervezetét. Erről a parlamenti szakbizottságok és a pártok elutasító állásfoglalása után döntött a kormány.

Hazai életAlberti Ágnes2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Csapda a virágpornak

A főleg alkotmányossági aggályokat tartalmazó kifogások például azért merültek fel, mert az új törvény lehetőséget adott volna a tulajdonosa által nem gondozott ingatlanra való behatolásra, illetve ott a tulajdonos költségére elvégzendő gyomirtásra.
Tatabányán és hatvan-hetven kilométeres körzetében viszont áprilistól októberig, bárhonnan fúj is a szél, a lakosság garantáltan értesül arról, mennyi allergiát okozó (virág)por és gombaspóra található a levegőben. Erről az a pollencsapda gondoskodik, amelyet néhány nappal ezelőtt helyeztek el a Polgármesteri Hivatal épületének tetején.
Az eszköz végeredményben egyszerűen működik. Képzeljenek el egy nagy teljesítményű porszívót, amely beszippantja egy mindig szélirányba forduló nyíláson keresztül a levegőt, és egy óraszerkezet által mozgatott, vazelinnel bekent szalagra továbbítja. Ott megtapadnak a különböző, szabad szemmel általában nem látható szennyező anyagok. A szalagot időről időre cserélik, a mintákat szakemberek laboratóriumban elemzik.
Összesen 19 ilyen csapda van az országban. A műszerek mostanság szorgalmasan mérik a mogyoró, a tiszafafélék és a nyárfa pollenjét, majd májustól a már több gondot okozó fűfélékét. Képzeljük csak el, mennyi dolguk lesz augusztustól, az egyre több embernek súlyos allergiát okozó parlagfű virágzásának idején!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek