Kis szürkék és sárga fénygömbök

Vannak, akik csak lebegő fénygömböket láttak az égen vagy a szobájukban, s nem találnak magyarázatot a jelenségre. Efféle holmira mondják azt, hogy azonosítatlan repülő tárgy, azaz ufó. Aki már észlelt ilyent, az azért, aki pedig nem zárkózik el a gondolattól, hogy létezhetnek a földi léten kívüli tárgyak, civilizációk, az pedig azért volt kíváncsi a közelmúltban megtartott ufókonferencia előadásaira.

Hazai életPethes József2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Kis szürkék és sárga fénygömbök

Józsi bácsinak a dorozsmai tanyavilágban már többször is különös vendégei voltak. Először hatan jöttek, a ház előtti mezőn lebegtek, tengelyeik körül forogtak. Aztán közelebb merészkedtek a házhoz, és amikor az idős férfi kíváncsiságból közelített feléjük, meghátráltak, majd eltűntek. Egyik éjszaka nem tudott elaludni, s azt vette észre, hogy egy fénycsík kúszik be hozzá. Narancssárga fényben úszott a szoba, mint naplemente idején. Amikor a fénycsóva az ágyához ért, valaki ezt mondta: "Megvan, mehet." Későbbről nem emlékszik semmire, mert elaludt. Egy idő után apró tűszúrások helyeit, véraláfutásokat észlelt a testén. Pár hétre rá arra ébredt, hogy két kis szürke alak áll előtte, hatalmas barnásfekete szemekkel, fülük, hajuk nem volt, szájuk, orruk alig látszott, mintha ráncosak lettek volna. Józsi bácsi nagyon megijedt. Az idegenek távolodni kezdtek, majd mielőtt eltűntek volna, valaki ezt mondta: "Nem értem, miért hívott, ha fél tőlünk."
{p}
Sokan véltek érezni valamit
Az Ufószövetség és az Ufómagazin közös rendezvényeire százak látogattak el, többek között azért, hogy meggyőződjenek: nincsenek egyedül tapasztalataikkal, és nem őrültek, még ha annak tartják is őket. Az egybegyűltek egyrészt megoszthatták egymással élményeiket, másrészt választ kaphattak néhány izgalmas kérdésre. Például arra, hogy az Ufószövetség eddigi adatai szerint 136 típusú, különböző alakú és méretű repülő tárgyat regisztráltak a szemtanúk elmondásai alapján.
Sós Tibor, a szövetség egyik vezetője elmondta, hogy a lakásokban észlelt fénygömbök két csoportba sorolhatók. Az egyikbe tartoznak a gömbvillámok, amelyek nagyon ritkák, pár másodpercig léteznek, állandóan mozognak, majd szétrobbannak, súlyos károkat, égésnyomot okozva. Az "ufós" fénygömb viszont akár több percig is látható, nem okoz kárt, artikulálatlan hangot ad, mérete a teniszlabdától a félméteres átmérőig változik. Van, amikor párosával jönnek, akár többször is. Egy szemtanú elmondta, hogy, amikor a fénygömb távozott, átment az ajtón, s közben át lehetett látni a szomszéd szobába.

Tudomány álruhában
Az Ufószövetség forródrótján rengeteg bejelentés érkezik, fotókat küldenek, elmesélik élményeiket az emberek. Egy nő elmondta, hogy egyszer a Tátrából jöttek haza busszal, amikor észrevette, hogy követi őket egy fényes gömb. A jelenségre az összes utas felfigyelt, megálltak, kiszálltak a buszból. A repülő tárgy elhúzott. Hogy ez igaz-e, arról a szövetséget nem kell meggyőzni. Az ufókutatókat már olyan részletkérdések izgatják, hogy milyen energia hajtja az azonosítatlan repülő tárgyakat. Egy biztos: az egyik típusú űrhajó után megsemmisül a talaj, a másik után pedig burjánzik a fű. A kis szürkéket is nagyjából mindenki egyformán írja le, körülbelül százhúsz centiméter magasak, nagy a fejük, a szemük, vékonyak a végtagjaik. Azt mondják, nem kell félni tőlük, mint ahogy a zöld, hologramszerűen leképeződő alakoktól sem, melyek nem mozognak, a falon, a bútorokon jelennek meg ablakmagasságban, olyanok, mint a kivetített képek.
A konferencia fő témája egyébként az volt, hogy mi közük az ufóknak a valláshoz, a tudományokhoz. Mivel sokan úgy gondolják, hogy az azonosítatlan repülő tárgyak vagy az idegen civilizációk létezése hit kérdése, az ufók kapcsolatba hozhatók a vallással. A meghívott egyházi képviselők abban egyetértettek: Isten úgy teremtette a világot, hogy abban elképzelhetők a földi embereken kívüli lények is.
{p}
A tudósok már nem ennyire nyitottak, többségük elhatárolja magát az egész ufóügytől. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy bármelyikük megszólaljon egy ilyen rendezvényen. Rengeteg az új információ, változik a konzervatív szemlélet is. A hivatalos tudományágak képviselői, egyetemi tanárok is publikálnak már az Ufómagazinban, igaz, álnéven - tudtam meg Pusztay Sándortól, a lap főszerkesztőjétől. Erre jó példa, hogy amikor Egely György mérnök munkahelyén a gömbvillámokkal szeretett volna foglalkozni, felszólították, hagyja ezt az őrültséget. Majd amikor kiderült, hogy otthon mégis ezt kutatja, eltávolították a Központi Fizikai Kutatóintézetből (KFKI). Azóta magánvállalkozóként foglalkozik parajelenségek vizsgálatával.

Egyesületek, gabonakörök
Az ufókonferencián többször is megszólalt a telefonom, s mikor ismerőseim megtudták, honnan beszélek, kétféleképpen reagáltak. Az egyik így hangzott: te nem vagy normális, a másik telefonáló meg lelkendezett, hogy hát mégiscsak vannak ufók, különben nem rendeznének róluk konferenciát. Hogy ki mit hisz, az ma már nem érdekes. Az országban több mint harminc városban működik ufóklub, -egyesület vagy -kör, melyek szövetségbe tömörülnek.
És nemcsak ufókör létezik, hanem gabonakör is. Legutóbb tavaly nyáron észleltek egy harminchárom méter átmérőjű szabályos kört egy nehezen megközelíthető búzatáblában Komárom megyében. Hogy miként került oda, arról csak sejtések vannak. Számos más jelenségre sem tudunk magyarázatot adni, ám egy-egy kis lépéssel talán mindig közelebb kerülhetünk a rejtélyek kulcsához. Pedig tudjuk, hogy az igazság odaát van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek