Soványka nyugdíjak

Komoly szerepet játszanak a nyugdíjasoknak tett ígéretek a választási kampányokban, ennek ellenére a legtöbben havi 55 ezer forintból kénytelenek megélni. Kétezernél többen vannak, akiknek havi nyugdíja tízezer forint sincsen.

Hazai életBiczó Henriett2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Soványka nyugdíjak

Elöregedik a társadalom, egyre kevesebb a fiatal, ezért a nyugdíjasok még nehezebben fognak élni - hallani nemcsak hazánkban, hanem szerte Európában a vészjósló előrejelzéseket. A mindenkori kormányzat évről évre emeli a nyugdíjak összegét, mégpedig azért, hogy "ne csökkenjen a nyugdíjak reálértéke", vagyis a vásárlóereje. De nézzük a tényeket: mennyi pénzből kell a nyugdíjasoknak gazdálkodniuk?
Hazánkban mintegy hárommillió ember részesül nyugdíjban, valamilyen járadékban vagy nyugdíjszerű rendszeres ellátásban.
- Egy-egy nyugdíjas többféle juttatásban is részesülhet, ezért a hárommillió jogosult összesen több mint négymillió ellátást kap - tudtuk meg Haudinger Istvántól, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazgatóhelyettesétől. Hazánkban egymillió-hatszázezer fő kap öregségi nyugdíjat - derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság idei adataiból. Közülük mintegy 187 ezer idősnek havi 55-59 ezer forintból kell gazdálkodnia. Még mindig több mint kétezer olyan nyugdíjasunk van, akinek öregségi nyugdíja nem éri el a havi tízezer forintot. Egy részük külföldön is szerzett nyugdíjjogosultságot, ők több ellátásban részesülnek. Akik nem szereztek ilyen jogosultságot, azok élethelyzetüktől függően a szociális háló keretein belül kaphatnak támogatást.
Jelenleg az öregségi nyugdíj legkisebb összege havi 24 700 forint. De ez csak azoknak jár, akik legalább húszéves munkaviszonyt tudnak igazolni, és mindenkori átlagjövedelmük meghaladta ezt az összeget.
Egyre kevesebb azoknak a száma, akik rendszeresen besegítettek a mezőgazdasági munkákba, akár korábbi termelőszövetkezeti földterületeken is. Ők hároméves termelőszövetkezeti tagság és további feltételek alapján 1997. december 31-ig mezőgazdasági járadékra szerezhettek jogosultságot. Így a több mint kilencezer érintett átlagosan havi 44 ezer forintos ellátást kap kézhez.
Százhetvenötezernél többen kizárólag özvegyi nyugdíjat kapnak, közülük százhetvenezer a nő. Ez is alátámasztja, hogy Magyarországon a férfiak átlagéletkora messze alatta marad a nőkének, minek folytán sokan akár egy-két évtizedet is kénytelenek magányosan leélni. Az özvegyek átlagosan havi 36 ezer forintot kapnak elhunyt társuk után.
A hazai bányászat a végóráit járja, ezért a jövőben lassan megszűnik ez a kategória, de ma még több mint háromezer jogosult kap bányásznyugdíjat. Összege havi 96 ezer forint.
Általában a nyugdíjak minden kategóriájában jellemző, hogy a férfiak jóval magasabb nyugdíjat kapnak, mint a nők.
Ha a nyugdíjkorhatár a férfiaknál és nőknél 62 évre módosul, mind többen kérdőjelezhetik meg, hogy a jövőben hányan érik meg, hiszen a magyar férfiak átlagéletkora 68 év. A másik kérdés, hogy a "szerencsések" milyen életet élhetnek abból az igen szerény nyugdíjból, amit a végigdolgozott élet után kapnak az államtól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek