Titokgazda likőrgyáros

Ebből gazdagodtunk meg? - a legenda szerint így kiáltott fel Zwack Péter édesanyja, miután megkóstolta az Unicumot, és elhúzta a szája szélét. A cég forgalma 2003-ban elérte a 27 milliárd forintot, ami nemcsak a több mint kétszáz éves nedűnek, hanem az élénkülő borforgalomnak is köszönhető.

Hazai életBiczó Henriett2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Titokgazda likőrgyáros

- Most kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, két ízben volt országgyűlési képviselő, és visszavásárolhatta a több mint másfél évszázaddal ezelőtt alapított családi vállalkozást. Rendeződött ezzel a személyes kárpótlás a Zwack család számára?
- Amikor visszajöttem Magyarországra, nem kértem semmit azon a címen, hogy ez jár nekem. Mi ezt a céget visszavásároltuk. Névlegesen fizetett ugyan kárpótlást a magyar állam, de azt hiszem, a legtöbb érintett csak "egy tál levest" kapott. Realista ember vagyok, soha nem voltak illúzióim, mégis azt mondom, az összes nehézség ellenére Isten nagy csodája, hogy ma itt vagyok.
- 1947-ben hagyta el az országot , miután a junior teniszválogatott tagjaként nyert az oroszok ellen, annak ellenére, hogy sokaktól azt a tanácsot kapta, veszítsen.
- Akkor eszembe sem jutott, hogy valaha visszatérek ebbe az országba és ez a gyár még egyszer a családé lesz. Miután apám egy hosszú pereskedés után elérte, hogy az Unicum gyártási joga kizárólag a családé, és az államosítás után a magyar állam nem gyárthatja ezt az italt és a nevet sem használhatja, Milánóban kezdtük el ismét a termelést. Amikor 1987-ben először Magyarországra jöttem, láttam, hogy unicumos palackban és ezen a néven valami hamisítványt árulnak.
- Kóstolta valaha azt az italt?
- Egyszer. Bevallom, nem volt rossz, csak nem lett volna szabad Unicumnak nevezni.
- Vagyis semmi köze sem volt az eredeti recepthez. Hányan ismerik a titkot?
- Erről legyen elég annyi, hogy csak a legszűkebb család. Egyébként rengeteg olyan fű van az Unicumban, amelyet csak külföldön lehet beszerezni. A gyárban a dolgozók már egy növényi keverékkel találkoznak.
{p}
- Hét gyermeke közül hányan dolgoznak a cégnél?
- Az első, amerikai házasságomból öt gyermekem született, ők az Egyesült Államokban élnek, mással foglalkoznak. A második házasságomból Olaszországban született Sándor és Izabella. Ők aktívan részt vállalnak a családi vállalkozásban, a fiam termékmenedzser, a lányom pedig a társaság borral kapcsolatos tevékenységét koordinálja.
- Nagy ugródeszka egy olyan családba születni, ahol csak folytatni kell azt, amit az elődök elkezdtek.
- Mondtam a gyerekeknek, hogy foglalkozhatnak mással, ha akarnak, lehetnek beosztottak bármilyen vállalatnál. De itt nevük van, és ez hatalmas előny. Nehezen tanulták meg a nyelvet, és nehezen szokták meg az országot. Olaszországban nőttek föl, ott éltek a barátaik, egy mediterrán kultúrából jöttek ide. Némileg ez áldozat is a részükről. Ráadásul velük szemben magasabb az elvárás, keményen kell dolgozniuk, hiszen nem elég a szakmai tudás, példát is kell mutatniuk a többieknek. Ha nem felelnének meg, én lennék az első, aki elküldené őket, mivel a vállalat a tét.
- Fiatalon inkább a sport felé kacsintgatott. Nagy Fradi-drukker volt, az ifi válogatott tagjaként még Puskás Öcsi ellen is pályára lépett. Hogy áll ma a focival?
- Sehogy, az egy mazochista, aki magyar futballt néz.
- És sportol még, van rá ideje?
- Hogyne, az életben minden önfegyelem kérdése. Spártai módon élek, odafigyeltek, nehogy meghízzam. Reggel hatkor kelek, futok, este tornázom egy órát, biciklizek, úszom. Próbálom magam kondícióban tartani, de ezzel együtt egyszer mindannyian meghalunk.
{p}
- Ha az ember hosszú ideig akar élni, akkor nem politizál, hallani egyre gyakrabban. Ön kétszer is az SZDSZ képviselője volt a parlamentben.
- A hetvenes években Amerikában éltem, közel kerültem a Kennedy családhoz. Belém ivódott a liberalizmus, és úgy gondoltam, hogy az átalakuló Magyarországon politikusként hasznosíthatom azt a tudást, amit az évtizedek során megszereztem. Soha nem felejtem el, mikor először léptem a Parlament épületébe.
- Sikerült az elképzelése?
- A legnagyobb baj, hogy napról napra politizálunk, nincs hosszú távú koncepció. Minden a hatalom megszerzésére koncentrálódik. Ha reggel elolvasom az újságot, kellőképpen felbosszantom magam ahhoz, hogy behúzódjam a saját világomba. Minden eladott üveg Unicum egy nagykövet, most nekem ez a politika.

Nincs ügy
E rövid mondattal kommentálta lapunk azon kérdését Kerényi Péter, a Zwack Unicum Rt. kommunikációs igazgatója, miszerint a híresztelések arról szólnak, hogy a cég hatalmas összeggel tartozik a vám- és adóhatóságoknak. Kerényi szavai szerint egyrészt a gazdálkodás természetes velejárója, ha a hatóságok a cégek tevékenységét időszakosan ellenőrzik. A VPOP adóhatósága 2002-ben végzett jövedékiadó-ellenőrzést, amelyben a termékek, így a vermut tarifabesorolását is vizsgálta. A VPOP a vizsgálatot 2003 márciusában hiányosság megállapítása nélkül lezárta. Másodsorban a cég mind a múltban, mind jelenleg rendszeresen és fegyelmezetten teljesíti valamennyi adókötelezettségét, adótartozása nincs. Egyébként a cég a Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos felvetésére perben keresett elégtételt, a pert 2005. február 10-én első fokon meg is nyerte a Fővárosi Bíróságon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek