Bányásznap, avagy szerencse fel?

Miközben a világsajtó egy globális energetikai világválság közeledtét vetíti előre, a múlt hét végén megtartották hazánkban az 55. Bányásznapot. Központi rendezvényének az a Borsod-Abaúj-Zemplén megye adott otthont, ahol kétszázhúsz éves tradíció ért véget 2004-ben, amikor Lyukóbánya üzemének bezárásával megszűnt a megye utolsó mélyművelésű barnaszénbányája.

Hazai életKovács István2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Bányásznap, avagy szerencse fel?

Ez a gazdasági ágazat a hetvenes években még 24 ezer családnak adott biztos megélhetést hazánk legjobban iparosított régiójában. Az országban 1990 végén nyolc állami széntermelő vállalatnál 49 ezren dolgoztak, ebből 1994 végére 19 ezer munkahely szűnt meg. Ekkor a mecseki régióban 1031 ezer tonna, az észak-dunántúli régióban 4458 ezer tonna, Észak-Magyarországon 1970 ezer tonna volt a bányák termelése. A levegőszennyezés visszaszorítását deklaráló kiotói egyezménynek megfelelően - amelynek az aláírását az USA és Kína megtagadta - hazánkban sorra zártak be a széntüzelésű erőművek, illetve álltak át gáz- vagy fatüzelésre. Megszűnt tehát a kitermelt szén felvásárlópiaca - bár a borsodi Dubicsányban ezt követően még engedélyezték egy külszíni bánya megnyitását. Hosszabb távon azonban csak a bükkaljai lignit külfejtésének folytatásával számoltak a szénbányászati szakemberek.
Pár éve még nem tudtak versenyezni a gáz- és olajárakkal a költséges, mélyművelésű szénbányák, hiszen egy hordó olaj 15-20 dollárba került. Csakhogy mára hetven dollárra kúszott fel egy hordó olaj ára. A bányásztársadalom abban bízik, hogy néhány, a földkéreghez közeli szénmező kitermelése feltétlenül szükségessé válik az egyre jobban szorító hiány ellensúlyozására. S nem mellékesen egyre közelebb kerülünk ahhoz az árarányhoz, amikor ismét megéri majd felszínre hozni a szenet.
Putnokon tartották idén a bányásznapi nyitó megemlékezést, a Bányász téren, a Bányász szobránál. Weinémer László, a megyei bányászszakszervezet alelnöke emlékeztetett rá, hogy a jelenlegi energiaárak mellett egyre többe kerül a lakások fűtése. Mégis vannak olyan vélemények, hogy nem kell bánya és erőmű, mert az áram úgyis a konnektorból jön.
Kelemen Béla, a borsodi bányászok területi tagozatának elnöke kifejtette: az első olyan ünnep ez Borsodban, amikor minden bányaüzem bezárt. Ettől függetlenül a bányásztelepüléseken megemlékeznek a balesetekben elhunytakról, és bíznak benne, hogy kormányzati szinten átértékelik a kialakult helyzetet. Reméli, a lelki fájdalom mellett átvészelik a bányászok a jelenlegi krízist, mert lesz még szükség a munkájukra.
Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a bányászkultúra és a bányatörténeti hagyományok megőrzéséért szállt síkra. Az 55. Bányásznapon a miskolci Herman Ottó Múzeumban a borsodi szénbányászat 220 éves történetéről nyílt kiállítás, Miskolc-Perecesen pedig tárlat nyílt A bányamécs története címmel. A megyei grémium a perecesi üzem egykori területén bányamúzeum létrehozását tervezi, amely a régió kulturális és turisztikai objektuma lesz. Ez alkalomból Kazincbarcikán is felavattak egy bányászszobrot.

Ezek is érdekelhetnek