Megyényi biztonság

Az élelmiszer-biztonság és a minőségbiztosítás kérdéseivel foglalkozik majd az a nemzetközi konferencia, amelyet október 3. és 5. között rendez a Csongrád Megyei Önkormányzat Szentesen. A Csongrád Megyei Közgyűlés által PHARE-pályázaton nyert összegekből létrehozott Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központban tartott rendezvény célja, hogy az Európai Unióba újonnan belépett visegrádi négyek szakemberei beszámoljanak az e téren szerzett tapasztalataikról.

Hazai élet2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Megyényi biztonság

Gyaníthatóan lesz miről, legalábbis az utóbbi másfél év magyarországi esetei - őrölt paprika, disznósajt, szalmonellás csirke - ezt valószínűsítik.
A szentesi minőségvizsgáló központot azért hozták létre, hogy a megye gazdálkodóit némi versenyelőnyhöz segítsék - az élelmiszerek akkreditált laboratóriumban ellenőrzött minősége ugyanis javítja a piacra jutási esélyeket. A központ működési költségeit részben a Csongrád megyei integrátorok, részben a megyei közgyűlés többségi tulajdonában álló DABIC Kht. állja. A mostani konferencián nemcsak ők számolnak be tapasztalataikról: az Európai Unió kilenc tagállamából érkeznek előadók. A szervezők nem titkolt reménye az is, hogy a helyszínen a nagy áruház- és étteremláncok is meggyőzhetőek lesznek: érdemes a szavatoltan jó minőségű, a termőföldtől az asztalig meghatározott pontokon ellenőrzött élelmiszert előnyben részesíteniük. Tájékoztatásul szánják továbbá a jeles vendégeket felvonultató konferenciát azoknak a gazdálkodóknak, akik még nem tudják, miként is vehetnék hasznát az Agrárinnovációs Központ kínálta lehetőségeknek.

Ezek is érdekelhetnek