Volt-nincs villámhárítók

Több ház égett ki az elmúlt hónapokban villámcsapás miatt. Nem volt rajtuk villámhárító, de a mostanság épülteken is hiába keresnénk. Ugyanis létesítése nem kötelező, csak indokolt esetben kérhető számon. A biztosítók általában mégis fizetnek ilyen kárra. Hogy is van ez? - kérdeztük Tarnaváry Zoltán tűzoltó ezredestől.

Hazai életPintér Csilla2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Volt-nincs villámhárítók

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága megelőzési és piacfelügyeleti főosztályának vezetője elmondta: a villámhárító sem garantál teljes védelmet, de a villámcsapások döntő hányadának felfogásával csökkenti a közvetlen kártétel valószínűségét a védendő épületen, építményen. A villám nemcsak önmagában véve okoz bajt, hanem az úgynevezett másodlagos hatásaival: például leégeti, felgyújtja a ház elektromos hálózatát, ez tüzet okoz és kiég a lakás, vagy a hirtelen túlfeszültség felrobbantja, meggyújtja az elektromos berendezéseket.
A szakember arra a kérdésünkre, hogy miért látni csak elvétve villámhárítót még a legújabb, több tízmillióból épült házak tetején is, kifejtette, a jogszabályok ezt nem írják elő. A legfeljebb kétszintes családi házak építési engedélyezési eljárásában nem vesz részt a tűzvédelmi szakhatóság - szögezte le a főosztályvezető -, ezekre nem kötelező a villámvédelmi berendezés kiépítése. De ha a tervező úgy ítéli meg, hogy mégis indokolt az alacsonyabb épületre is felszerelni, annak engedélyeztetése már kötelező. Egyéb esetben a tulajdonos mérlegel és dönt a villámhárító felszereléséről, ami egyébként néhány tízezer forintból megúszható. Lapunk felvetette, sokan éppen attól félnek, hogy a villámhárító magához vonzza a villámot.
- A villámot mindenképpen vonzza a villámhárító, hiszen az a feladata. De egy szakszerűen kiépített elhárító rendszerrel nagyobb károkozást előzhetünk meg - erősítette meg Tarnaváry Zoltán.
Villámcsapás ellen lehet-e biztosítani olyan családi házat, amelyen nincs villámhárító? Attól függ. A biztosítás feltétele az építési hatóság által előírt követelmények betartása. Amennyiben nem kötelező a villámhárító felszerelése, a biztosító általában nem ír elő ilyen jellegű védelmet, kivéve, ha rövid időn belül többször is villámcsapás érte az épületet. Mivel nagyon sok kárt okoznak a villámcsapás másodlagos hatásai (a villám nem közvetlenül éri a készüléket, hanem elektromos vezetékbe, transzformátorba, antennába csap bele, és azokon keresztül károsítja a tévét, számítógépet, hűtőt), azt tanácsolhatjuk: vihar idején húzzuk ki a konnektorból a villanyzsinórt.

Ezek is érdekelhetnek