Egy vészhelyzet forgatókönyve

Ha bebizonyosodik, hogy Magyarországon is megjelent a madárinfluenza, az országos főállatorvos által felügyelt intézkedéssorozatot tartalmazó vészhelyzet-forgatókönyv, úgynevezett készenléti terv lép életbe. Bognár Lajos, az FVM állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai főosztályának helyettes vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a "gyanús" eseteket az állattartók, illetve az állatorvosok kötelesek jelenteni a szolgálatnak. Feltűnő például, ha az állatok bágyadtak, ha egyszerre sok madár hullik el, ha számottevően csökken a tojástermelés, a takarmányfogyasztás, vagy ha légúti megbetegedések tüneteit mutatják tömegesen az állatok.

Hazai életPintér Csilla2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Egy vészhelyzet forgatókönyve

Alapos gyanú esetén megfigyelési zárlatot rendelnek el, majd diagnosztikai mintákat küldenek az Országos Állat-egészségügyi Intézetbe. Ha az ottani virológiai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, akkor a mintákat továbbküldik az Európai Unió brit laboratóriumába. Ott egyértelműen kiderül, hogy az influenzavírus melyik törzséről van szó. Ha netán a Délkelet-Ázsiában emberi megbetegedéseket okozó H5N1-törzset igazolnák az eredmények, akkor a nemzeti és helyi járványvédelmi központok megteszik a szükséges intézkedéseket. Tegyük hozzá, hogy ott azért okoz több emberi megbetegedést a vírus, mert sajátos, higiénikusnak egyáltalán nem nevezhető tartásmódok jellemzőek. A tyúkokkal, kacsákkal gyakran közös "háztartásban" élnek az emberek.
A fertőzött telep vagy udvar környékét zárlat alá helyezik, s a környező három kilométeres sugarú területet védőkörzetté nyilvánítja a kerületi főállatorvos. A megyei állat-egészségügyi állomás vezetője a gócponttól számított tíz kilométernyi sugarú térséget megfigyelési körzetté minősíti, amelyben megtiltják a háziszárnyasok szállítását. Az észlelés helyén valamennyi baromfit leölik, ami a lehető legkíméletesebb - szén-dioxid-gázos - lefojtásukkal egyenlő. A védőkörzet teljes területén megsemmisíthetik a baromfiféléket, ha a vizsgálatok alapján ez indokolt.
Az istállókat fertőtlenítik, a fából készült berendezési tárgyakat elégetik. A leölt állatokat az erre szakosodott vállalat (Atev Rt.) megsemmisíti. A veszteségekért az érintett baromfitermelőket teljes egészében állami kártalanítás illeti, de a gazdálkodók elmaradt hasznát nem fizetik meg. (Később az Európai Bizottság döntésétől függően a kártalanítás bizonyos hányadát a közös kasszából megtérítik a magyar államnak.)
Az egyes országok védekezése sok ezer embernek okoz kellemetlenséget. Így például a magyar-ukrán határon a napok óta akár tíz órát is kell várakozni a kocsik átvizsgálása miatt.
Ha a betegség 21 napos lappangási idejében más helyre szállították vagy áttelepítették a madarakat, új helyükön is a fenti intézkedéseket léptetik életbe. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a bertegség légi úton terjed, a levágott állatok főzött vagy sütött húsa tehát veszélytelen, mert a vírus 70 Celsius-fok fölött elpusztul.
{p}
A zárlat feloldásáról az illetékes járványvédelmi központok döntenek.
A Baromfi Terméktanács akciót indított a madárinfluenzától tartó fogyasztók megnyugtatására. Biztosra vehetjük, a főtt csirkében nincs vírus. Dacára annak, hogy Magyarországon nincs jelen a madárinfluenza, idehaza is - akárcsak Szlovákiában, Ausztriában, Franciaországban - fedél alá parancsolták a szárnyasokat: Süth Miklós országos főállatorvos október 25-én elrendelte a baromfiállomány fedett tartását. Az előírás betartása a ház körüli szárnyasokra nem kötelező, de ajánlott. Időközben a termelők érdekében demonstrált a Földművelésügyi Minisztérium bejáratánál egy húszfős csoport, amelynek tagjai - a miniszternek címzett petíciójukban - a baromfitartók kárpótlását, az import leállítását követelték. A tárca szóvivője, Dékány András hangsúlyozta: az állatállományt folyamatosan ellenőrzik, hazánkban nincs madárinfluenza. A piacvédelemmel kapcsolatban kifejtette, csak olyan intézkedések tehetők, amelyek nem ellentétesek az uniós előírásokkal.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE) munkatársai rendszeresen ellenőrzik a vonuló madarakat. Már napokkal ezelőtt kiderült, hogy nem fertőzésben, hanem vegyszerezett napraforgómagtól pusztult el tucatnyi galamb Szegeden. Nem a kór végzett a Fertő tó hazai oldalán talált hattyúval sem. Ugyanakkor újabb eseteket jelentettek Oroszországból, Romániából. Csehországban vizsgálnak egy kimúlt vízi szárnyast, Horvátországban tízezer baromfit irtottak ki a napokban. Kanadában megjelent a madárinfluenza, s a vírus újabb gócpontjára bukkantak Thaiföldön, Vietnam pedig további nemzetközi segítséget kért a kór megfékezésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek