Jön a borkommandó!

Hiszik, nem hiszik, képünkön nem szennyvízmintát vesz egy ÁNTSZ-ellenőr a pöcegödörből, hanem "élelmiszert" vizsgál a pénzügyőr.

Hazai életBalázs Gusztáv2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Jön a borkommandó!

Az aknában műbor van, mesterséges érlelésű, cukorral és élesztővel "felturbózott" alkoholos folyadék. És mi ezt megisszuk. Pontosabban az, aki a kétszáz forint körüli, műanyag palackos bornak nevezett italt vesz a boltban, s még inkább az, aki gyanúsan alacsony áron kap fröccsöt, egy-egy deci bort a kocsmákban. Ezt a lőrét lepárolva töményebb alkoholt is előállítanak titkos szeszfőzdékben. A nem hivatalos összesítések szerint a hazai alkoholfogyasztás legalább harmada illegális forrásból származik. Az egészségre rendkívül ártalmas, agyoncukrozott házi gyümölcserjesztésnek és a "műborkészítésnek" kiterjedt hálózata működik Magyarországon. Ki hinné, hogy néhány kiló műtrágyából, szalmából, élesztőből, egy kis borkősavból, aromából "asztali bor" erjeszthető akármilyen kádban, tartályban.
Aligha véletlen tehát, hogy a pénzügyőrség úgy döntött nemrégiben, megerősíti az úgynevezett alkohol- vagy borkommandót, és ezentúl gyakrabban tűnnek fel az ellenőrök kocsijai azokon a vidékeken, ahol a szőlőterülethez képest gyanúsan sok bor kerül forgalomba.
Lapunk munkatársai több autóban is ott ülnek majd - megnézzük, mit is forrott ki igazából a kannába töltött szőlőlé. Az egyik magas beosztású pénzügyőr szavait idézzük: ha nem hívnak is, megyünk!