Kiűzetés a lelakott gyermekkertből

Száznégy mikepércsi óvodás sorsát határozza meg egy régóta várt, több százmilliós központi támogatás szeptemberi elbírálása. Ha a hajdú-bihari település önkormányzata nem jut hozzá az új óvoda építéséhez szükséges mintegy 215 millió forinthoz, nincs tovább gyermekkert: a régit, melyet korábban már többször életveszélyessé nyilvánítottak, heteken belül be kell zárni.

Hazai életBalogh Mária2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Kiűzetés a lelakott gyermekkertből

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a száznégy mikepércsi kisgyermeket négy csoportszobában tudják elhelyezni, melyek a többszöri felújítás ellenére is salétromosak, dohosak, az egészségre veszélyesek, falaik több helyen omladoznak. Nem jobb a helyzet az udvaron sem, hiszen a gyermekintézménytől karnyújtásnyira fut a 4-es főút, ahol naponta több száz (vagy talán ezernyi) személyautó és kamion halad át. Ezt az útszakaszt egyébként hajdanában semmiképpen nem a teherforgalom számára tervezték, hanem lovas kocsikéra. Az új beruházás nemcsak azért halaszthatatlan, mert a 130 esztendős, valaha csendőrlaktanyaként működő épület - amely a múlt század derekán vált gyermekintézménnyé - egyre több apróság egészségét veszélyezteti, teszi tönkre, hanem azért is, mert az egyik pusztító vihar során megdőlt a tűzfal, amelyre azóta egyetlen mesterember sem mer felmászni. Javíttatására egyszerűen nincs lehetősége az önkormányzatnak.
Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere abban reménykedik, hogy ha az óvoda mégis megkapja a közel 215 millió forintos támogatást, akkor a közbeszerzési eljárást követően, a törvényi előírásoknak megfelelően, egy év múlva már vadonatúj, egészséges oviba járhatnak a falubeli apróságok. Így megszűnne az a hercehurca is, hogy a szülőknek naponta kelljen a szomszédos Debrecenbe fuvarozni azokat az ovisokat, akik helyhiány miatt kiszorultak a helyi gyermekintézményből. A mikepércsi óvoda ügyének további alakulását az határozza meg, hogy az újabb jelentkezés során kedvező elbírálást kap-e az önkormányzat pályázata a Regionális Operatív Program (ROP) keretében. Az előzményekhez tartozik, hogy a ROP korábban már elfogadta a minden tekintetben megfelelő pályázati anyagot, csakhogy forráshiány miatt leghátulra sorolták. Magyarán: ténylegesen egyetlen fillért sem kapott a település erre a beruházásra.
Úgy tudjuk, jelenleg mintegy ötven-hatvan pályázat várakozik a tartaléklistán az észak-alföldi régióból, s ha a hír igaz, csupán háromra telik a keretből. Híreink szerint Mikepércs jónak ítélt ROP-pályázata a meghatározott pontszám alapján most sincs a befutók között. Márpedig ha nincs központi támogatás, az életveszélyes hajdú-bihari óvoda kapujára maholnap lakatot kell tenni...
Lapzártánkkor érkezett a hír, miszerint a Területfejlesztési Tanács pénz hiányában most is elutasította a mikepércsiek igényét, s a kérelmet továbbította a belügyi tárcához. Az ÁNTSZ pedig egyelőre előzékenyen szemet huny az egészségtelen óvoda működése felett, mivel ilyen sok gyereket nem tartathatnak otthon a szülőkkel.

Majd jövőre
Takarékoskodnia kell minden költségvetési intézménynek a kormány augusztusi döntése szerint. A területfejlesztésben megközelítőleg hatvanmilliárd forintot kell az idén megspórolni. Ebből 1,6 milliárdot úgy, hogy a tavaly odaítélt támogatások kifizetését megpróbálják elhúzni 2006-ig. Az észak-alföldi régióban például a regionális fejlesztési ügynökség az ötmillió forintnál nagyobb kifizetéseket csak jövőre biztosítja - már amennyiben erről megegyezett a támogatást elnyerő pályázókkal.
A 2004-ben és 2005-ben is meghirdetett ROP-támogatásokból legtöbbször iskola- és óvodafelújításra pályáztak az önkormányzatok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek