Lángoló éjjelek Európában

Kijárási tilalmat rendelhetnek el a polgármesterek Franciaországban. Lapzártánkig nem csitultak a több mint háromszáz francia városban zajló incidensek. A bandákba tömörült, főként afrikai származású vandálok fékevesztettek, és sok jel arra utal, hogy szervezettek. Csaknem két hete minden éjjel gyújtogatnak. Nem kímélnek templomot, iskolát, óvodát, patikát, rendőrőrsöt, polgármesteri hivatalt, boltokat. Hatékonyan alkalmazzák a nagyvárosi gerillataktikát - mobiltelefonon értesítik egymást, hol lehet viszonylag kockázatmentesen lecsapni; motorokkal villámgyorsan a kijelölt területekre hajtanak, eldobják Molotov-koktéljaikat, majd távoznak.

Hazai életAdonyi Sztancs János2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Lángoló éjjelek Európában

Párizs tizenkét kerületében és csaknem az összes jelentősebb városban áll a bál sötétedés után. Szerda hajnalig több mint hatezer autót, buszt, kamiont gyújtottak fel. Tették ezt annak ellenére, hogy a fővárosban egész hadseregre való, közel tízezer rendőr próbálja megfékezni a magukból kivetkőzött fiatalokat. Már halálos áldozata is van a randalírozásnak.
Haláleset pattintotta ki a zavargások szikráját is október 27-én. Betörésen kaptak egy hattagú társaságot a rendőrök Párizs egyik elővárosában. Hármat elkaptak, hármat üldözőbe vettek. A menekülők közül ketten - egy tizenhat és egy tizennégy éves srác - egy trafóházba szaladtak be, ahol a hivatalos jelentés szerint halálos áramütés érte őket. A környéken túlnyomórészt bevándorlók laknak, akik felháborodtak az eseten, mondván, hogy a rendfenntartók halálba hajszolták a szerencsétlenül jártakat. Azóta nincs béke francia földön.
Annyira komoly a helyzet, hogy Dominique de Villepin miniszterelnök kedd éjjel bejelentette: rendkívüli állapotot vezet be, azaz a polgármesterekre bízza, bevezetnek e helyi kijárási tilalmat. Ilyesmire 1962, az algériai háború óta nem volt példa az országban. Ez azt jelenti, hogy éjféltől tilos lesz az utcákon tartózkodni, a szórakozóhelyek bezárnak, a több mint 1500 letartóztatott randalírozót a bíróságok gyorsított eljárás során ítélik el. A hadsereg bevetésének lehetőségét egyelőre a francia kormány elvetette. Ugyanakkor számos politikus immár polgárháborús állapotokat emleget, mások a francia bevándorlási és integrációs modell teljes csődjéről beszélnek.
A franciaországi zavargások miatt egyre több ország, köztük a magyar külügy is óvatosságra inti a Franciaországba utazókat. Európa fél, hogy a francia villongások, melyet sokan a szegények lázadásának neveznek, átterjedhet más országokra is. Kedd hajnalra két német és egy belga városban gyújtottak fel autókat rendbontók.
A miértekre sokan, sokféle választ adnak. Alapvetés, hogy a francia városok peremkerületeibe szorultak a bevándorlók és leszármazottaik, akik között háromszor-négyszer is nagyobb lehet a munkanélküliségi ráta, mint a francia átlag. E városrészek úgymond gettósodtak, vagyis a bevándorlók különálló társadalmi blokkot képviselnek, nem vegyülnek a tősgyökeresnek mondott franciákkal, és viszont. Gyenge az iskolai ellátás, s a diplomások közül is inkább a fehér, semmint az arab fiatalok kerülnek be a munkahelyekre. A fiatalok kilátástalannak vélik jövőjüket. Ezért gyűlölik a gazdagokat, az európai kultúrát. Ezért gyújtják fel az autókat, a gazdaság hétköznapi megnyilvánulását. Tegyük hozzá azt is, hogy a képernyőkön nemcsak luxusautók, hanem lestrapált, meglett korú kocsik is égnek.
Mindez a francia lakás- és szociálpolitika hibája, s nem az arab és fekete bőrűek között elterjedt iszlám vallásé - vélik szakértők, akik szerint nem lett volna szabad hagyni, hogy a bevándorlók egy-egy kerületbe tömörülve éljenek. Bécset hozzák példának, ahol az önkormányzat tudatosan "szétszórva" telepíti le a szociálisan rászorulókat, s így könnyíti meg számukra a társadalmi integrációt. A lázadó csoportok - akik azon versengenek, hogy ki tud nagyobb kárt okozni - a magyar származású Nicolas Sarkozy belügyminisztert okolják: Sarkozy hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy "kiporszívózom a söpredéket". Mások, főként jobboldaliak, Sarkozy keménykezű fellépésére várnak és támogatnák a drasztikusabb rendteremtést.

Ezek is érdekelhetnek