Mentőért tüntetnének

A mentőstérképen a mai napig csúfondáros fehér folt a nyolcezer lelkes Nyíradony. Az előírt tizenöt perc helyett - jó esetben - többnyire csak fél-, háromnegyed óra elteltével ér a mentőautó Debrecenből a hajdú-bihari településre. A mentőállomásért küzdő városvezetők elhatározták, ha kell, a Parlament előtt tüntetnek.

Hazai életBalogh Mária2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Mentőért tüntetnének

Elszántságukat erősíti, hogy a szakminiszter nemrégiben írásban közölte Nyíradony polgármesterével, Tasó Lászlóval: kérésük nem indokolt, nem jár állami támogatás a létesítményre.
A város már 1995-ben szorgalmazta a mentőállomás építését, s akkoriban az érintett szakhatóságok kérelmeiket rendre el is fogadták. Ezen felbuzdulva az önkormányzat tervezett: a leendő állomást egy saját tulajdonú ingatlanon képzelte el. Két évig azonban semmi nem történt. Az ügy négy éve került újra reflektorfénybe, akkor viszont a szomszédos települést, Nyírábrányt részesítették előnyben az épülő határátkelő okán. A következő írásos ígéret 2003-ban látott napvilágot, mely szerint a szaktárca hatvanmillió forintot különít el e célra akkor, ha a beruházás felét az önkormányzat magára vállalja. Ez is annyiban maradt. Aztán elérkezett 2005 vége, amikor is kiderült, hogy a nyíradonyiak igénye nem jogos, mivel közelükben két mentőállomás is van, ahonnan a szakminiszter nézete szerint időben átér a mentő az adonyiakhoz.
Az Egészségügyi Minisztérium kimutatása szerint harminc új mentőállomásra lenne szükség hazánkban, de Nyíradony nem szerepel a harmincas listán, mivel a szomszédos megyéből 15 percen belül bármikor küldhető kocsi. Elvileg. Csakhogy Nyírlugoson és Balkányban leterheltek a mentők, így számukra a helyi esetek ellátása az elsődleges cél.

Ezek is érdekelhetnek