Végzetes karcolások

Tüntetés volt a múlt héten csütörtökön az esztergomi Suzuki gyár előtt. A Liga szakszervezet képviselői - körülbelül százan - vettek részt a demonstráción. A Suzuki dolgozói közül senki sem mutatkozott. Hogy miért a ligások szervezték a megmozdulást? Mert a gyárban nincs szakszervezet, megfelelő érdekvédelem, és kollektív szerződés sincs. A Liga aktivistái szerint ezen is változtatni kell.

Hazai életAlberti Ágnes2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Végzetes karcolások

A tüntetők délután két óra körül a Suzuki gyárhoz legközelebb eső közterületen gyűltek össze. Transzparensekkel és kereplőkkel igyekeztek felhívni magukra és mondandójukra a figyelmet. Külön buszokkal érkeztek - például - Győrből és Szombathelyről. Miért vállalták az emberek, hogy munka után ideutaznak? Egy bordó kabátos hölgy azt mondja, szolidaritásból jött el és áldozta fel délutánját. Holnapután vele is előfordulhat, hogy nehezebb körülmények között kell dolgoznia. És neki is jólesne, ha számíthatna másokra.
Egy középkorú férfi, nyúli aktivista, Kisvárdán és Péten is megfordult a többiekkel. Ott is tüntettek. Valamennyien bíznak benne, hogy nem hiába.
Gaskó István, a Liga elnöke és Eugen %u0160kultéty, a legnagyobb szlovák szakszervezeti konföderáció vezetője egyformán a szolidaritásukról biztosította a Suzuki dolgozóit.
A Liga képviselői hangsúlyozták: nem a Suzuki ellen tüntetnek, hanem a korrekt munkaügyi kapcsolatok kialakítása és megőrzése a céljuk.
Kozák László, a szervezet kommunikációs osztályának vezetője szerint a tüntetés előtt tájékozódtak.
- Nem fordulhat elő, hogy árnyékra vetődünk - mondja.  Próbáltak beszéli a gyár dolgozóival is, de azok nehezen álltak kötélnek. Volt, aki azt mondta, tartja a száját, mert félti a karácsonyi jutalmát. Elvégre az majdnem egyhavi fizetésnek megfelelő összeg.
Ki áll olyan jól anyagilag, hogy könnyű szívvel lemondhatna róla? A ligások úgy tudják, egy apró hiba esetén is előfordulhat, hogy megvonják a pénzt. Például ha egy karcolás van a futószalagról legördülő autón... (Apróbb hiba?!)
Ötven méterre a tüntetőktől középkorú nő ácsorog. Megszólítom. Azt mondja, szívesen beszélget velem, de csak akkor, ha nem írom le a nevét.
- Hogy érzem magam? Jól. Akkor, amikor már jövök kifelé a gyárból. Nagy itt a szigor - suttogja. - És csúnyán beszélnek velünk. Nekem is olyat mondtak... Hogy nem dolgozom, csak vakarom az alfelemet. Pedig mindig elvégzem a munkám.
Visszaszólni persze nem lehet. A hölgy azt mondja, már nem is akar. Az évek megtörik az embert... Gond az is, hogy nincs idő WC-re menni. Az öt perc szünet ahhoz is kevés, hogy lehámozzák magukról a munkaruhát...
{p}
A Liga elnöke közben arról beszél, megengedhetetlen, hogy a pihenésre fordítható időt a munkáltatók megkurtítsák. Meg arról, hogy az elmúlt három évben négyszer bírságolták meg törvénytelen foglalkoztatás miatt a Suzukit. És persze arról is, hogy mindezeknek véget kell vetni. Ők jöttek, kéretlenül is, hívatlanul is, hogy segítsenek. Reméli, bátorságot öntöttek a Suzuki dolgozóiba, akik majd megalapítják szabad és független szakszervezetüket.
Egy fiatal nő és férfi együtt jön ki a gyárkapun. Melléjük lépek. Miután bemutatkozom, a hölgy odébbáll... Hallani sem akarja, miről beszélgetünk a férfival.
- Tegnapelőtt osztogattak röpcédulát - meséli a fiatalember. - Én is beleolvastam az egyikbe. Emberi körülményeket követelnek benne a dolgozóknak. Nemcsak nekünk, valamennyi magyarországi munkavállalónak. Például a munkaidő csökkentését. Mi heti negyven helyett 48 órát dolgozunk. Pedig a szerződésünkben csak negyven van. Mostanáig nem adták ki a szabadságokat sem. Talán a jövő év első felében... Rosszul fizetnek bennünket, és hajtanak, mint a rabokat. Szalagmunkánál nem lehet megállni.
A Liga vezetői petíciót adnak át a Suzukit képviselő Tihanyi Tamás kommunikációs igazgatónak. Néhány szót vele is váltunk. Ő úgy véli, mivel éppen műszakváltáskor volt a demonstráció, aki akart, odamehetett volna a tüntetőkhöz. A felmerülő problémákról? A gyárban szerinte is kétségkívül feszített a munkatempó. A cég jelentős fejlesztésen esett át, megduplázta a termelését. A bővítéssel járó építkezések során az illemhelyek megközelítése talán gondot okozhatott. A Suzukinál nyolc órát kell dolgozni. A túlórát véleménye szerint megfelelően díjazzák.
Lassan sötétedik. A demonstráció véget ért. A ligások ígéretet kaptak, hogy a Suzuki vezetői a közeljövőben tárgyalóasztalhoz ülnek velük.
Elhalad mellettünk a Vas megyeiek egy csoportja. Fél füllel hallom, arról beszélnek, hogy sokan közülük nem jártak még Esztergomban. Ha már itt vannak, megnézik a várost, a Bazilikát.
Az élet megy tovább.

Ezek is érdekelhetnek