Annyi fa, ahány munkatárs

Százhatvanöt fát ültetett el Mezőtúron megalakulásának ötéves évfordulója alkalmából a Syngenta. A társaság ezzel a szép gesztussal akarja kifejezni, hogy hisz a jövőben. A vállalat a világ összesen kilencven országában ültet fát, mindenhol annyit, ahány munkatársa dolgozik ott.

Hazai életPethes József2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Annyi fa, ahány munkatárs

A növényvédő szerek gyártásával és vetőmagtermesztéssel foglalkozó cég ócsai kísérleti állomásán található a zöldség- és virágrészleg, az egyedüli ilyenfajta kutatóállomás a kontinentális éghajlati zónában. Az állomáson folyó kísérleti és nemesítő munka célja, hogy a hazai körülményekhez a lehető legjobban alkalmazkodó fajtákkal bővítsék a kínálatot. A hibridkukorica-feldolgozó üzem 2001-ben épült fel Mezőtúron, majd 2002-ben és 2004-ben további fejlesztések történtek, mintegy 17 millió amerikai dollár értékben. A kukoricahibridek vetőmagját túlnyomórészt hazánkban termelik, innen látják el a kelet-közép-európai országok termelőit kiváló minőségű vetőmaggal. A vállalat célja, hogy a magyarországi éghajlathoz és környezeti feltételekhez a lehető legjobban alkalmazkodó fajták kerüljenek a termelőkhöz. Már nyolc éve folytatnak rendszeres termékfejlesztési kísérleteket, idén pedig létrehoznak hazánkban egy kukoricanemesítő állomást is.
A Syngenta Seeds Kft. piacvezető a zöldség-, a virág- és a napraforgó-vetőmag forgalmazásában. A vállalat Magyarországról irányítja a kelet-közép-európai régió tizenegy országának teljes üzletvitelét. A kilencven országban működő cég vezető szerepet tölt be a világ és Magyarország növényvédőszer-piacán is: nálunk főleg gyomirtó meg rovar- és gombaölő készítményei ismertek.
A Syngenta meg van győződve róla, hogy a magyar és a kelet-közép-európai mezőgazdaságnak van jövője, a termelés jövedelmezősége fenntartható.
A mezőtúri ünnepségen elhangzott: negyven évvel ezelőtt egyhektárnyi gazdaság két embert látott el élelemmel, napjainkban pedig már öt emberről kell gondoskodni ekkora területről. Ezért is nincs alternatívája az intenzív mezőgazdaságnak, amelynek sikereit a cég is gyarapítani akarja.

Ezek is érdekelhetnek