"Madzsar" busz Sztambulba

Sokan hitetlenkedve fogadták, hogy Isztambul nem Angliából, hanem Debrecenből rendelt emeletes buszokat a közelmúltban. A sikeres üzletkötéssel a török-magyar barátság az eddiginél is erősebbé vált, aminek a britek persze nem feltétlenül örülnek.

Hazai életBalogh Mária2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
"Madzsar" busz Sztambulba

A debreceni székhelyű Magyar Járműtechnika Rt.-től törökországi partnere több millió euró értékben emeletes autóbuszokat rendelt, modelljüket Budapesten mutatták be a török delegáció tagjainak. A hazai cég méltán lehet büszke győztes ajánlatára, mivel a versengésben a közismert piros emeletes londoni buszokat gyártó angol társaság is benyújtotta pályázatát a biztos nyerés reményében. A törökök számára viszont nem a szigetországi, hanem a debreceni ajánlat bizonyult ígéretesebbnek és kedvezőbbnek.
Az előzményhez tartozik, hogy miután az isztambuli alpolgármester megtekintette az itteni kínálatot, rögtön ötven darab, kék-zöld színű emeletes tömegközlekedési járművet rendelt, amelyeket egy év alatt kell elkészíteni a hazai cégnek. A sikeres üzletkötés nemcsak szakmai okok miatt elismerés a magyar fél számára, hanem azért is, mert ezzel több mint száz embernek és egy sor beszállítónak adnak munkát. A török szabványnak megfelelő, hetvenkét utast befogadó emeletes buszok gyártása azonban speciális üzemet kíván, ezért a debreceni Járműjavító telephelyét át kellett alakítani a nagyszabású szériagyártásra.
A polgármesteri hivatalból azt is megtudtuk, hogy Isztambulban eddig sem voltak ismeretlenek a "madzsar" járművek, a 14 milliós világváros nyolcezer buszából ugyanis majdnem háromezer Ikarus gyártmányú. Az új széria korszerűbb, kényelmesebb és mutatósabb lesz, mint egyébként jól bevált elődje.

Ezek is érdekelhetnek